VIK-tjej uttagen igen till Smålands TV-puckslag

2 september 2019 20:31
TV-pucken

I höst fyller TV-pucken 60 år och för första gången deltar både tjej- och pojklag i turneringen. Alice Jiborn från Västerviks Ishockey Klubb är för andra gången uttagen till tjejernas Smålandslag. Målet är att ta sig till finalomgången i Leksand i början av november.


Stålbucklan, hockeytjejernas nationella turnering mellan distriktslag, spelades för sista gången i februari tidigare i år. Då tog Smålandslaget, med Alice Jiborn och 17 andra tjejer födda 2003-2005, en hedrande bronsmedalj efter en jämn match mot Skåne/Blekinge. Från och med i höst spelar även tjejerna i traditionstyngda och prestigefyllda TV-pucken.

Gruppspelet för tjejerna sker i Västergötland den 20-22 september. De åtta bästa distriktslagen går vidare till finalomgången i Leksand i Dalarna. Där spelas sedan två parallella turneringar för tjejer respektive killar med dubbla finaler söndagen den 3 november.

Alice Jiborn från Västerviks Ishockeyklubb är för andra gången uttagen i Smålandslaget. Här hemma i Västervik spelar hon back i Team 04-05 tillsammans med drygt 15 grabbar.

Två nationella turneringar samma år innebär att det har varit ont om tid att sålla fram och spela ihop höstens upplaga av Smålandslaget.

- Trots förutsättningar ser det bra ut. Vi har en bra stomme med duktiga spelare födda 2004 och 2005. Sedan har vi kunnat fylla på med flera bra tjejer födda 2006. För första gången på länge har det varit konkurrens om platserna, berättar Pär Engstrand huvudtränare för tjejlaget från Småland.

I mitten av augusti samlades Smålandslaget i tre dagar i Oskarshamn för ett gemensamt träningsläger. Söndagen avslutades med matcher mot Väster- och Östergötland, där Småland till sist vann båda matcherna. Matchen mot Östergötland blev onödigt spännande efter att Småland hamnat i underläge med 3-0 en bit in i första perioden. Tjejerna från Småland kom dock tillbaka och kunde i slutminuterna vinna med 7-6.

Nu i helgen var det dags för ny träningsmatch i Växjö. Höstens utvalda spelare från nio småländska klubbar mötte distriktslaget från Skåne och vann övertygande med 5-0.

- Matchen mot Östergötland blev en nyttig läxa för oss, men tjejerna visade moral och tog efter en dålig start tag i taktpinne och visade att de kan komma tillbaka. I matchen mot Skåne såg vi ett lag växa fram på isen. En styrka är att vi har tre bra målvakter, varav en redan har gjort debut i U18-landslaget. I senaste matchen höll också alla tre femmorna tätt bakåt, vilket är ett annat glädjande besked, fortsätter Pär Engstrand och avslutar:

- Nu tar vi ett steg i taget. Första målet är att säkra en plats i finalomgången i Leksand.

Smålands hockeytjejer och Alice Jiborn stöds bland annat av Bostadsbolaget i Västervik, Tjustbygdens Sparbank, Västerviks kommun och Västerviks Stadshotell.

Tidigare artiklar om Alice Jiborn

2019-02-25: Småland med Alice Jiborn vann brons i Stålbucklan

2019-02-15: VIK-tjej spelar med Smålandslaget i Stålbucklan

2018-12-31: Alice Jiborn gjorde sina första matcher i Smålandslaget

Artikel hos Vastervik.com från februari: Alice en av Smålands bästa tjejer

Så spelas TV-pucken 2019

Nyhet om TV-pucken hos Svenska Ishockeyförbundet

Kallelse TV-pucken flickor i Växjö

Vi stöder TV-pucken 2019

Bostadsbolaget

Tjustbygdens Sparbank

Västerviks kommun

Västerviks Stadshotell