Småland med Alice Jiborn vann brons i Stålbucklan!
Publicerad: 2019-02-25
Stålbucklan
Smålands hockeytjejer överraskade i sista upplagan av distriktsturneringen Stålbucklan. Efter en spännande semifinal, där Stockholm vann på straffar, kom Småland igen och knep bronset i en jämn match mot Skåne/Blekinge. Alice Jiborn, som vanligtvis spelar med killarna i Västerviks IK:s B1-lag, återvände till Västervik med en bronspeng.

I helgen avgjordes årets upplaga av Stålbucklan för Sveriges bästa hockeytjejer i åldrarna 13 till 15 år i Ljungby med omnejd. Sammanlagt deltog 16 distriktslag. Småland, som hade som mål att gå till kvartfinal, överträffade förväntningarna när tjejerna tog bronset på söndagen.

Småland, som spelade alla sina matcher i Trojas ganska nya hemmahall Ljungby Arena, fick en bra start i gruppspelet och noterade tre raka segrar mot Östergötland (5-0), Västerbotten (6-1) och Gästrikland/Hälsingland (2-0). Kvartfinalen mot Ångermanland blev jämnare även om Småland vann skotten övertygande. När drygt två minuter återstod av matchen gjorde Småland 1-0, vilket också blev slutresultatet.

Semifinalen mot Stockholm, som sändes på SVT (se reprisen i länken nedan!), blev en riktig rysare. Stockholm hade ett klart spelövertag och vann skotten, men smålandstjejerna ledde med 2-1 under nästan hela sista perioden. Men drygt tre minuter innan slutsignalen kunde Stockholm kvittera. Matchen gick till en mållös förlängning och sedan straffar, där Stockholm drog det längsta strået.

Även bronsmatchen blev en jämn uppgörelse där Skåne/Blekinge stundtals dominerade, men Smålands enda mål i början av första perioden räckte till seger och bronsmedaljen säkrades på hemmais i distriktet.

Alice Jiborn, som spelar med killarna i Västerviks B1-lag, gjorde sin första Stålbuckla med Smålandslaget. Hon fick mycket istid både som back och forward. Enligt Morgan Johansson i Smålands Damkommitté gjorde Alice Jiborn sin bästa insats i bronsmatchen.

- Alice var en positiv överraskning, eftersom hon inte har spelat med oss tidigare. Hon växte under hela turneringen och är en klok spelare, som ofta ligger rätt i banan. Dessutom är hon tuff och jobbar hårt i närkamper både framför mål och ute vid sargerna, summerar Morgan Johansson.

Hennes fysiska spelstil blev också en snackis i periodpausen när SVT uppmärksammade hur hon stoppade den skånska profilen och landslagspelaren Maria Lindberg med en höfttackling längs sargen. SVT:s expertkommentator Maria Rooth menade att vissa utvisningar är nödvändiga att ta. Alice Jiborns tackling var ett sådant exempel.

Turneringen i Ljungby blev den sista upplagan av Stålbucklan. Till hösten kommer Sveriges åtta bästa tjej- respektive pojklag att spela i en ny version av TV-pucken.

De närmaste åren ser bra ut för Smålands tjejlag. Lagets två duktiga målvakter Ebba Svensson Träff (Oskarshamn) och Ida Henriksson (HA 74) får spela ett år till i höst. Lagets två främsta målgörare (Mira Markström från HV 71 och Mira Jungåker från HC Dalen), liksom Alice Jiborn, är födda 2005 och kan därmed spela två år till i Smålandslaget. Dessutom får de sällskap av en rad lovande talanger som är födda 2006.

Från Västervik stöddes Smålands hockeytjejer av Bostadsbolaget i Västervik, Västerviks kommun, Novacore AB i Gamleby och Walters Foto.