Tränarnytt: Mattias Karlin klar för tre nya år, Mikael Johansson lämnar VIK

26 mars 2020 09:30
Tränarnytt

Under torsdagen blev det klart att Västerviks IK har förlängt kontraktet med sin huvudtränare Mattias Karlin över tre nya säsonger. Samtidigt meddelar klubben att assisterande tränaren Mikael Johansson lämnar klubben efter två säsonger. VIK är glada att ha den största pusselbiten i tränarlösningen på plats tidigt och önskar samtidigt Micke Johansson stort lycka till och tackar för hans insatser i klubben.


Mattias Karlin har tränat Västerviks IK totalt under åtta säsonger (och en kvalserie), han tog över ledningen av laget efter den jobbiga degraderingen till division två år 2011. Därefter har Mattias satt sin prägel på klubben med gedigen hockeykunskap och stora framgångar.

Direkt avancemang till Hockeyettan första säsongen, därefter fem raka framgångsrika säsonger i ettan innan Västerviks IK avancerade till HockeyAllsvenskan 2015-16. Väl där stannade Mattias Karlin i ett framgångsrikt år med målskillnadsavgörande som snuvade klubben på en playoff-plats inför SHL-kval. Efter säsongen lämnade Mattias Karlin Västervik för att ta över Mora IK som då låg i SHL. Där fick Mattias assistans av hans parhäst under de tre senaste säsongerna, hockeylegendaren, Mikael Johansson.

Mikael Johansson och Mattias Karlin fick lämna Mora under säsongen och efter att Mattias snabbt kallats in för att hjälpa till och rädda kvar VIK i HockeyAllsvenskan under slutet av samma säsong parades Mattias och Mikael ihop även i Västerviks IK under säsongerna 2018-19 och 2019-20. Två säsonger som tog laget till slutspel mot alla experters tips.

Nu skiljs tränarnas vägar, Mattias Karlin har skrivit på ett nytt treårsavtal med Västerviks IK, medan Mikael Johansson lämnar klubben.

Västerviks IK:s sportchef Emil Georgsson säger så här om nyheterna på tränarsidan:

- Vi är glada och tacksamma av ha Mattias påskrift klar och kan nu i lugn och ro fortsätta att bygga laget inför nästkommande säsong.

Emil fortsätter:

- Att få ha kvar Mattias i tre säsonger till är otroligt viktigt för oss. Först och främst för att han är ligans bästa taktiker i mina ögon, men också att vi kan fortsätta vår resa med att försöka etablera VIK på hockeyallsvensk nivå.

- Mattias kan denna klubb utan- och innantill och vet exakt vad vi har för resurser att jobba med. På så sätt blir så klart jobbet kring A-laget lättare att lösa.

Så här säger Emil Georgsson om att Micke Johansson lämnar klubben:

- Klubben har bestämt att man måste kapa lite på kostnaderna kring organisationen runt A-laget, vilket gör att vi inte kommer förlänga Mickes avtal. Micke har gjort två bra säsonger hos oss, vilket slutspelsplats båda säsongerna visar. Micke Johansson är en väldigt trevlig och kunnig tränare som kompletterat Mattias bra. Jag vill å mina egna och klubbens vägnar tacka Micke för dessa två säsonger och önskar honom stort lycka till i framtiden!

Slutligen säger sportchef Georgsson så här om hur framtida tränarkonstellationer kan komma att se ut:

- Hur organisationen kommer se ut under Karlin är inget som är klart i dagsläget utan det jobbas runt olika idéer.

Kontrakterade spelare för säsongen 2020-21

21 Victor Öhman, forward, 27 år

70 Jacob Bjerselius, center, 21 år

90 Samuel Ward, målvakt, 25 år

Daniel Marmenlind, målvakt, 22 år

Kontrakterad ledare för säsongen 2020-21 (samt 2021-22 och 2022-23):

Mattias Karlin, huvudtränare