Spelarnytt: Rob Bordson heter Västerviks IK:s nye toppcenter

11 juli 2019 14:47
Spelarnytt

Västerviks IK har letat efter en toppcenter under våren och sommaren och nu har klubben tecknat ettårskontrakt med den rutinerade 31-årige amerikanen Rob Bordson, senast i österrikiska Dornbirner EC. Den senaste säsongen fick Rob förstörd av en knäskada, men han har varit i full träning i flera månader och på is sedan början av 2019, så han är fullt återställd för spel i Västerviks IK.


- Jag avslutade min rehab för två månader sedan och jag har varit på is i ungefär fyra månader redan. Jag är tillbaka till full träning nu och redo för nästa hockeysäsong, säger Rob Bordson.

- Vi är väl medvetna om Robs skada ifjol och det kommer kanske ta lite längre tid för honom att komma in i matchform än de andra. Skadan ska vara läkt sen en lång tid tillbaka och han har varit på is och skött sin rehab på University of Minnesota-Duluth, samma college som Peter Krieger spelade ifjol, säger Västerviks IK:s sportchef Emil Georgsson.

Rob Bordson, amerikan född 1988 från hockeystaden Duluth i Minnesota, är en puckskicklig playmaker med blick för både öppnande passningar och ansvarstagande hemjobb. När Bordson fick senaste säsongen spolierad efter en knäskada läste han klart sin universitetsexamen i företagsekonomi under våren.

- Rob är en center med stor erfarenhet från spel på hög nivå. En ledartyp som kommer bli viktig i vårt unga lag, säger Emil Georgsson.

- Jag kommit till den punkten i min karriär att jag måste ta en mer ledande roll med ålderns rätt, säger Rob Bordson och fortsätter:

- Jag är helt OK med det. Samtidigt spelar det ingen roll hur ung eller gammal en spelare är, när du är med i ett lag måste du behandla alla lika. För mig är det inte en stor sak, men det känns bara bra om jag kan vara en förebild för yngre spelare.

- Som spelare ser jag Rob som en klassisk tvåvägscenter som är allround i sitt spel. Han är bra på att fördela pucken och en god poängspelare, säger Emil Georgsson.

Rob Bordson beskriver sitt eget spel så här:

- Jag gillar att spela pucken, är mer av en passningsläggare än en avslutare. Ser mig själv som en playmaker, jag gillar att föra ett powerplay där jag kan lugna ner spelet och så.

- Jag tar även ansvar i defensiv zon, jag har alltid känt stolthet över att försöka vara bra i alla delar av spelet, både offensivt och defensivt.

Duluth i Minnesota är inte bara staden där Rob Bordson tog sina första skär och spelade flera års high school-hockey, han återvände också till staden efter ett juniorår i Iowa i Cedar Rapids Rough Riders i USHL. Då till framgångsrika collegelaget University of Minnesota-Duluth i NCAA. Efter tre år i på college såg det ut som att karriären skulle få en riktig rivstart när Anaheim Ducks signerade ett tvåårskontrakt redan i mars 2010.

Något NHL-spel i Kalifornien blev det dock aldrig och Robs rättigheter togs över av Philadelphia Flyers, samtidigt som han spelade AHL-hockey i Syracuse Crunch och Adirondack Phantoms. Nästföljande säsong gick karriären vidare i Trenton Titans i ECHL, men när Robs poängproduktion fullkomligt exploderade i East Coast-ligan (51 poäng på 38 matcher) fick han ny AHL-chans i Rochester Americans och sedan tillbaka till Adirondack i AHL där Rob stannade ytterligare två säsonger.

2014-15 gick flyttlasset till publiklaget Chicago Wolves i AHL och nästa säsong spelade Rob i framför allt Iowa Wild i samma liga, men också kortare perioder i ECHL-laget Adirondack Thunder och i Mattias Karlins gamla AHL-klubb Providence Bruins. Därefter såg sig Rob Bordson om efter nya utmaningar och valde att fortsätta karriären i Europa, först två säsonger i tyska högstaligan DEL i klubbarna Fischtown Pinguins och Düsseldorfer EG.

- Jag kände att jag behövde en förändring och en utmaning, jag ville försöka axla en större roll som spelare. I AHL fick jag oftast inte alls samma roll som jag haft i college och när jag kom över till Tyskland fick jag äntligen chansen att visa upp mina offensiva egenskaper igen, säger Rob Bordson om valet att flytta till Tyskland.

Och slutligen då den senaste säsongen som fick ett olyckligt slut redan i den femte träningsmatchen före seriestarten.

- Med 380 AHL-matcher och spel i högsta tyska ligan så är vi så klart glada över att Rob väljer sin nystart hos oss i Västerviks IK, säger sportchef Emil Georgsson.

Och Rob Bordson säger avslutande:

- Jag är väldigt exalterad av chansen att spela i Västervik den här säsongen. Jag längtar verkligen tills vi kommer igång om en månad, vi ses!

Läs en längre dagsfärsk intervju med Rob Bordson här

Kontrakterade spelare för säsongen 2019-20

21 Victor Öhman, forward, 27 år,

47 Henrik Malmström, back, 20 år,

44 Erik Ullman, back, 21 år,

58 Kim Johansson, back, 20 år,

7 Niklas Folin, back, 25 år,

70 Jacob Bjerselius, center, 20 år,

88 Ken Jäger (SUI), forward, 20 år,

65 Victor Wänghult, forward, 23 år,

90 Samuel Ward, målvakt, 24 år, ny från Sparta Sarpsborg i Norge,

79 Adrian Elefalk, forward, 19 år, ny från Brynäs IF i SHL,

16 Anton Sundin, back, 19 år, ny från Frölunda J20,

40 Erik Aterius, forward, 20 år, ny från Leksands IF,

20 Peter Krieger (USA), center, 25 år, ny från University of Minnesota-Dulut i USA,

13 Jake Randolph (USA), forward, 25 år, ny från Jacksonville IceMen i USA,

30 Ádám Vay (HUN), målvakt, 25 år, ny från DVTK Jegesmedvék i Slovakien,

26 Darren Nowick (USA), forward, 27 år,

49 Oskar Pettersson, forward, 20 år, ny från MODO Hockey,

73 Alexis Binner, back, 20 år, ny från University of Maine i USA,

14 Erik Gustafsson, back, 26 år,

8 Adam Plant (CAN), back, 24 år, ny från Milwaukee Admirals i USA,

46 Erik Nyström, forward, 25 år, ny från IK Pantern,

19 Rob Bordson (USA), center, 31 år, ny från Dornbirner EC i Österrike.

Läs mer om Lagbygget 2019-20 i Västerviks IK

Rob Bordsons spelarprofil på Eliteprospects