Hemma
AIK
AIK
Borta
Västervik
VVIK

Matchrapport: Förlust mot AIK på Hovet

20 februari 2020 00:00
Matchrapport

Det blev ingen tredje raka seger mot AIK. På onsdagskvällen förlorade Västervik med 3-1 i Stockholm på Hovet. En match där AIK tilläts gå ifrån till en 2-0-ledning i början på andra perioden. Ett försprång som blev för tungt för att jobba ikapp. 3-1 kom när VIK tagit ut sin målman Arvid Ljung i jakten på kvittering i slutskedet. I och med resultaten i övriga matcher så hårdnar det kring de båda strecken i tabellen.


Sammanfattning

Första perioden

Väldigt försiktig inledning där inget av lagen skapar några farligheter. Hemmalaget skulle dock få måljubla först.

När matchklockan stod på 8:35 tar AIK ledningen. Efter ett slarvigt försvarsspel så tillåts AIK komma två mot noll. Emil Aronsson är sist på pucken.

VIK:arna spelar dock upp sig och skapar några halvchanser i en första period som inte går till historien som den mest underhållande.

Skott: 7-12.

Andra perioden

Den andra perioden är bara minuten gammal när AIK skulle få chansen i numerärt överläge. Det dröjer inte många sekunder innan det också är 2-0 på resultattavlan. Johan Larsson är målgöraren för hemmalaget.

Västervik får dock en god chans till kvittering nästan omgående, men Mika Järvinen i AIK-buren har marginalerna på sin sida.

VIK skulle få möjligheten i spel fem mot tre efter att två AIK-spelare visats ut. Då kommer också reduceringen genom Erik Ullman efter smart pp-sspel från Tim Wahlgren och Oskar Drugge.

Efterföljande minuter bjuds publiken på böljande spel.

Med drygt sju minuter kvar av perioden skulle AIK få chansen i numerärt överläge återigen. VIK reder ut underläget och resterande tid av perioden förblir mållös. 2-1 till hemmalaget inför den tredje perioden.

Skott: 8-3.

Tredje perioden

Powerplay för VIK i inledningen av perioden. AIK reder dock ut situationen. Västervik försöker driva på framåt men har svårt att skapa några bra chanser.

Med 8:40 kvar av perioden är det AIK:s tur i numerärt överläge. En gyllene chans för hemmalaget att stänga matchen. Uppoffrande VIK:are ser dock till att så inte blir fallet.

Med drygt två minuter kvar av perioden, så tar Västervik ut Arvid Ljung ur målet, i hopp om kvittering. Man skapar flertalet goda chanser men istället gör Emil Aronsson 3-1 för AIK i öppen bur med ynka fem sekunder kvar.

Skott: 7-10, totalt 22-25.

Analys

En tung förlust för VIK:arna som inte får till det ikväll. Det krävs lite mer glöd för att man ska ta poäng på den här nivån. En tvåmålsledning för hemmalaget tidigt i den andra perioden blev för tufft att jaga ikapp för Västervik i afton.

Kul inslag på läktaren var att Västerviks IK:s ungdomssektion hade avslutning på klubbens sportlovsläger med en resa i en full buss med mer än 40 av lägerbarnen och -ungdomarna. De höll igång med ramsor nästan hela matchen.

Foto: Johan Dali / Frilansfotograferna

Matchfakta

AIK - Västerviks IK 3-1 (1-0, 1-1, 1-0)

1-0, 08:35: Emil Aronsson, ass Hugo Leufvenius & Oscar Milton

2-0, 21:25: Johan Larsson, ass Johan Porsberger & Gustav Bouramman (PP1)

2-1, 26:01: Erik Ullman, ass Tim Wahlgren & Oskar Drugge (PP2)

3-1, 59:54: Emil Aronsson (ENG)

Skott: 22-25 (7-12, 3-3, 7-10)

Utvisningar:

AIK: 6 minuter (3 x 2 min)

Västerviks IK: 6 minuter (3 x 2 min)

Publik: 2424 åskådare

Fullständiga matchfakta Stats Swehockey

Individuell spelarstatistik

Utespelare

Erik Ullman 1 poäng (1 mål)

Tim Wahlgren 1 poäng (1 ass)

Oskar Drugge 1 poäng (1 ass)

Sammanställning VIK:s poänggörare

Målvakter

Arvid Ljung 19 räddningar, 90,48 % SVS, 2 insläppta mål

Sammanställning VIK:s målvakter

Tabellen efter dagens matcher

Det hårdnar i tabellen kring de båda strecken. I och med förlusten ikväll så föll Västerviks IK ner till en tionde plats i tabellen och Kristianstad, Tingsryd och Karlskrona förbättrade sina positioner jämfört med VIK i och med de lagens segrar.

Det enda positiva med kvällens resultat var att Mora och Almtuna också förlorade.

VIK-TV

Intervju med coach Mattias Karlin före matchen

C Mores highlights från matchen

Stillbilder från matchen

Foto: Johan Dali / Frilansfotograferna

Media om matchen

Västerviks-Tidningen: "Smäll för VIK – så var matchen. Förlorade mot klara jumbon AIK – vi rapporterade direkt" - endast för tidningens prenumeranter

Västerviks-Tidningen: "Karlins ilska: 'Vi saknar studs' VIK-tränaren besviken – både på förlusten och insatsen" - endast för tidningens prenumeranter

Västerviks-Tidningen: "BETYG: Bäst i trubbigt VIK-lag 'Visade upp en offensiv sida och kunde blivit målskytt'" - endast för tidningens prenumeranter

Dagens Västervik: "Tung VIK-förlust på Hovet – tappar mark i slutspelsstriden"

Dagens Västervik: "VIK-tränaren besviken efter nederlaget: 'Helt åt helvete'"

Sveriges Radio P4 Kalmar: "Västerviks IK tappar i tät strid" - med Emil Eriksson-intervju

Aftonbladet: "Melin vinnare i AIK-comebacken"

Hockeysverige.se: "Björklöven gjorde det – satte nytt poängrekord i HockeyAllsvenskan"

Hockeynews.se: "HA-svepet: Poängrekord, succécomeback och övertidsdrama"

Nästa match

Nästa match för Västervik är redan nu på lördag 22 februari. Då är laget i Medelpad för möte med Timrå IK. Pucken släpps 15:15.

Nästa hemmamatch är tisdag 25 februari klockan 19:00 mot Björklöven, biljetter till den fighten köper du här