Västerviks IK har beviljats dispens från licenskravet om eget kapital och spelar vidare i HockeyAllsvenskan

4 juli 2019 15:45
Elitlicens

Västerviks IK har beviljats dispens av licensnämnden och spelar i HockeyAllsvenskan 2019-20. De krav på elitlicens som finns för spel i landets högsta tre hockeyligor innehåller nivåer av så kallat eget kapital i föreningarnas koncernbokslut. Västerviks IK nådde inte den nivå som krävs för fortsatt spel i HockeyAllsvenskan (611.000 kronor istället för 2 miljoner kronor).


Klubben har aldrig utnyttjat den nödlösning som kallas kontrollår och ansökte därför om dispens från licenskravet, vilket alla klubbar har rätt att ansöka om en gång. Dispensansökan ska ange på ett trovärdigt sätt hur det egna kapitalet ska återställas under kommande säsong.

Västerviks Ishockey Klubb skickade in sina ekonomiska handlingar (resultatrapport, balansrapport och revisorsrapport) före den 16 juni precis enligt föreskrifterna, ihop med en dispensansökan med en detaljerad beskrivning om hur det egna kapitalet ska återställas innan nästa säsongs slut. Licensnämnden skickade efter midsommarhelgen en begäran om kompletterande handlingar före 3 juli vilket Västerviks IK också skickade in precis enligt anmodan.

Nu har Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd granskat alla Västerviks IK:s inskickade handlingar och beslutat att ge klubben dispens och ett så kallat kontrollår då egna kapitalet ska återställas under noga överinseende från Svenska Ishockeyförbundet.

- Det innebär att vi har en säsong på oss att öka våra intäkter och fortsätta arbetet med att ta in externt kapital för att nå 2,5 miljoner i eget kapital våren 2020 och det är jag säker på att vi kommer att lyckas med, säger Västerviks IK:s föreningsutvecklare Magnus Nilsson.

Därmed fortsätter Västerviks IK att planera för kommande säsong i HockeyAllsvenskan, som startar med bortamatch 20 september mot MODO Hockey och höstens första hemmamatch måndag 23 september då Västerås IK kommer på besök.