Västerviks IK presenterade minusresultat och handlingsplaner på årsmöte

17 juni 2019 20:46
Årsmöte

Under måndagskvällen arrangerade Västerviks Ishockey Klubb sitt årsmöte. På plats presenterades årets resultat- och balansräkning i föreningen och i koncernen, som består av föreningen och dess två bolag Västerviks IK A-laget AB och Hyllan Event AB. Säsongen som gick var tuff för VIK, som totalt i koncernen gick med minusresultat på 809.063 kronor.


Minusresultatet bedöms i första hand bero på att publiktillströmningen på a-lagets matcher minskat, samtidigt som intäkterna från avtal med klubbens samarbetspartners inte nått upp till budgeterad nivå. Dessutom finns kostnadsökningar, som resekostnader och annat, som drar ner resultatet ytterligare.

- Vi har haft en arbetsam säsong, våra ekonomiska prognoser har svängt från negativt, till positivt, till negativt och tillbaka något positivt. Klubbens budget var inte helt enkel att översätta till ekonomisk verklighet och vi fick jobba hårt med uppföljningen redan från start. Det är skönt att vi lyckades genomföra åtgärder med så pass bra effekt som vi gjorde från slutet av förra året och till nu. Ett tag såg det riktigt mörkt ut, säger Västerviks IK:s avgående kassör Johan Hammarstedt.

När det stod klart att Västervik IK troligen skulle göra minusresultat bestämde sig styrelsen för att under säsongen arbeta hårt med ett antal resultatförbättrande åtgärder. Exempelvis beslutade sig klubbledningen för att inte stå i vägen för duktiga spelare som får erbjudanden om att spela i andra klubbar högre upp i hierarkin. På så sätt lämnade exempelvis Trevor Mingoia klubben för spel i Rögle BK i januari och flera andra spelare lämnade klubben. Dessutom arbetade hela föreningen med att maximera vårens så kallade VIK-kronanmatch, ett arbete som gav gott resultat när ett prydligt rekord på 262 satsade VIK-kronor skulle multipliceras med fina publiksiffran 2123 åskådare.

Västerviks IK skrev genomarbetade ansökningar om kapitaltillskott till flera externa parter i Västervik under våren. Tyvärr resulterade inte ansökningarna i tillräckligt stora tillskott och det negativa resultatet gick inte att undvika.

Minusresultatet är mindre än klubbens egna kapital i inledningen av säsongen 2018-19 och därmed är klubbens överlevnad inte hotad i nuläget, däremot kommer klubben inte att klara kapitalkravet på två miljoner kronor i eget kapital i koncernen, som ställs av Svenska Ishockeyförbundet för att få godkänd elitlicens för spel i HockeyAllsvenskan 2019-20. Egna kapitalet i koncernen landar på 611.277 kronor, vilket gör att nästan 1,4 miljoner kronor saknas.

Klubben har därför 15 juni 2019 skrivit en dispensansökan till ishockeyförbundets licensnämnd och hoppas att få ett godkänt så kallat kontrollår då särskilda åtgärder sätts in för att återställa kravet som missas denna säsong, samt även kravet på ytterligare 500.000 kronor – till 2,5 miljoner kronor – i eget kapital efter färdigspelad säsong 2019-20.

- Jag är väldigt stolt över hur vår förening har krånglat sig igenom den här säsongen och jag både hoppas och tror att företag, privatpersoner och hockeyälskare kommer att vara med oss på den här kraftsamlingen som vi kommer att genomföra nästa säsong. Alla som gillar hockey i Västervik måste vara med och betala om vi ska kunna ha kvar ett lag i HockeyAllsvenskan. Så länge vi har kvar den här ishallen måste vi andra betala lite mer, säger Västerviks IK:s ordförande Per Embretsen.

Bland åtgärdsplanens punkter som klubben kommer att arbeta hårt med under kommande säsong finns följande:

En ny leverantör av spelarmaterial och hockeyutrustningar ger sänkta kostnader. Höjda priser på entré och säsongskort ska ge ökade intäkter trots tapp av publikmatcherna mot derbyrivalen Oskarshamn och publiklaget Leksand. Höjda priser på reklamexponeringar på nästan alla ytor för samarbetspartners och sponsorer ska ge ökade partnerintäkter. Klubben får också ett mer än dubblerat marknadsföringsbidrag från Västerviks kommun. Slutligen kommer fyra kapitalstarka partners att lägga in extraordinärt stöd i föreningen som gör att kravet på eget kapital på 2,5 miljoner kommer att uppnås vid nästa verksamhetsårs slut.

- Handlingsplanen i vår dispensansökan är försiktigt tilltagen, vi bör kunna nå bättre resultat på de flesta punkter som finns med i den, säger Västerviks IK:s affärs- och föreningsutvecklare Magnus Nilsson.

Mer från årsmötet

Västerviks IK:s årsmöte godkände de ekonomiska rapporterna, revisionsrapporterna, samt verksamhetsberättelserna för 2019-20 och årsmötet gav avgående styrelse ansvarsfrihet för verksamhetsåret. Årsmötet valde också ny styrelse för verksamhetsåret 2019-20, enhälligt och helt enligt valberedningens förslag.

I Västerviks IK:s styrelse sitter 2019-20

Per Embretsen, som också väljs till ordförande i föreningen (vald på ett år, sitter kvar på ordförandeposten för andra året i rad).

Henric Cederquist (valdes på två år 2018-19 och har ett år kvar i styrelsen).

Carin Torngren (valdes på två år 2018-19 och har ett år kvar i styrelsen).

Rolf Björkgren (valdes på två år 2018-19 och har ett år kvar i styrelsen).

Jakob Nelson (vald till ett nytt år i styrelsen).

Malin Jonsson (nyvald till två år i styrelsen).

Stefan Persson (nyvald till två år i styrelsen).

Anders Wiman (nyvald till två år i styrelsen).

Michael Ljungqvist (nyvald till två år i styrelsen).

Mattias Jildestad (vald till ett nytt år som suppleant i styrelsen).

Stefan Pettersson (nyvald till ett år som suppleant i styrelsen).

Annika Källmarks tvååriga mandat i styrelsen har i och med årsmötet gått ut och hon lämnar därmed klubbens styrelse. Roger Axmons förordnande som suppleant har gått ut och han lämnar också Västerviks IK:s styrelsearbete. Under året har Fredrik Ohlsson och Fredrik Blom lämnat styrelsen, vid årsmötet avgick också Johan Hammarstedt från sin styrelsepost.

Västerviks IK vill passa på att tacka och önska samtliga före detta styrelseledamöter, alla nya ledamöter, alla medlemmar, fans och samarbetspartners en trevlig sommar!