Matchrapport: Vinst för VIK mot Vita Hästen med 5-3!
Publicerad: 2020-02-08
Västerviks IK vann E22-derbyt mot Vita Hästen med 5-3 hemma i Plivit Arena på fredagskvällen inför 1400 åskådare. VIK vände underläge med 0-2 till vinst och avgörandet kom i andra perioden som än en gång vanns med 3-0. Vita Hästen satsade allt framåt, men VIK höll ihop det bra och kunde ta ytterligare en seger och klättra över strecket upp på en åttonde plats i tabellen. Bäst i VIK var Rob Bordson som bland annat stod för tre poäng.

Sammanfattning

Första perioden

Matchen börjar på sämsta tänkbara sett för hemmalaget. Knappa minuten in i matchen tar Vita Hästen nämligen ledningen. Oliver Nordberg trampar runt Erik Ullman på högerkanten, in framför mål och lägger in pucken vid bortre stolpen där Arvid Ljung inte kan hålla emot.

30 sekunder senare får VIK spela powerplay, men trots skapligt PP så blir det inget mål.

Åtta minuter in i matchen utökar bortalaget till 0-2 genom Marcus Fagerudd som får på ett bra skott från sin backplats som inte Ljung kan hålla.

Efter 11:34 visas Adam Plant ut, men VIK försvarar sig riktigt bra.

{!M}

Med cirka 40 sekunder kvar av första perioden blir det en dubbelutvisning och i efterföljande fyra mot fyra-spel kan VIK reducera efter 19:34. Sist på pucken är Oskar Drugge, men det är Darren Nowick som står för förarbetet och passar fram Oskar som bara har att trycka in pucken i mål bakom en chanslös Viktor Kokman.

Skott: 5-9.

Andra perioden

Västerviks IK var inte nöjda med sitt spel efter första perioden. VIK kom ut mycket mer aggressiva i andra och är också det bättre laget.

Efter 8:24 drar Vita Hästens Jens Holmström på sig en utvisning och i efterföljande powerplay kan Emil Alba lyfta in pucken i mål till 2-2. Fin passning från Bordson.

{!N}

Det är nära ytterligare ett mål några minuter senare men Kokman kan rädda. Även Vita Hästen skapar lägen och det är nära att Erik Borg kan göra ett liknande mål som när de gjorde 0-1.

14:55 åker Oskar Drugge ut och precis när man blir fulltaliga blir Drugge frispelad, men blir nedslagen och domaren dömer straff. Tyvärr kan inte Ken Jäger få in pucken i mål utan Viktor Kokman kan rädda.

Under en avvaktande utvisning på en Vita Hästen-spelare kan Rob Bordson valla in pucken i mål.

{!O}

I samband med målet drar Hästen också på sig en utvisning. Då passar Lukas Wernblom på att göra 4-2 när han tar tillvara på en målvaktsretur på ett Kim Johansson-skott.

{!P}

Rättvis ledning för hemmalaget som har vänt 0-2 till ledning 4-2.

Skott: 10-6.

Tredje perioden

I upptakten av tredje perioden är det nära att VIK utökar ledningen, men Viktor Kokman kan rädda skottet. Lite senare visas Erik Aterius ut för en fasthållning, men med bra försvarsspel kan VIK hålla undan.

Efter cirka nio minuters spel är det nära att Wernblom kan göra sitt andra mål i matchen. VIK lyfter en puck från egen zon som inte Kokman kan hålla, men till slut får man bort pucken.

Vid tiden 14:57 utökar VIK ledningen till 5-2 när VIK kommer i ett två mot noll-läge då Vita Hästen satsar allt framåt. Efter bra arbete av Adam Plant i egen zon får han fram pucken till Erik Aterius som passar över till Oskar Pettersson som sätter pucken via stolpen i mål.

{!Q}

Någon minut senare är det gästernas tur att få ett straffslag efter att Darren Nowick varit lite ojuste, men Oliver Nordberg lyckades inte överlista Arvid Ljung i hemmakassen.

17:04 får VIK chansen att utöka ledningen, men det slutar med att Vita Hästens Arvid Aronson kan reducera till 5-3 med en man mindre. Pucken skjuts mot mål och tar på ett ben och går i en båge över Ljung in i målet.

I ett sista försök att komma ifatt Västervik plockar Tony Zabel målvakten med 1:20 kvar av perioden, men det blir inga fler mål i matchen.

Skott: 3-10, totalt 18-25.

Analys

Västervik vinner matchen fullt rättvist med 5-3. VIK börjar första perioden dåligt och Vita Hästen kan helt logiskt gå fram till ledning med 0-2 innan VIK i slutet kan reducera.

I andra perioden kommer man ut som ett helt annat lag och gör tre mål och en missad straff.

I tredje perioden måste bortalaget satsa allt framåt, men VIK försvarar sig bra och kan hålla undan och vinna. Västerviks IK tar tredje raka vinsten och kliver upp över strecket som betyder slutspelsserie.

På senaste åtta matcherna har VIK endast en förlust, Västerås borta, och är inne ett bra flyt just nu.

Matchfakta

Västerviks IK - Vita Hästen 5-3 (1-2, 3-0, 1-1)

0-1, 00:57: Oliver Nordberg, ass Linus Andersson

0-2, 08:00: Marcus Fagerudd, ass Jens Holmström & Simon Fernholm

1-2, 19:34: Oskar Drugge, ass Darren Nowick & Rob Bordson

2-2, 29:08: Emil Alba, ass Rob Bordson (PP1)

3-2, 38:22: Rob Bordson, ass Adam Plant & Darren Nowick (avvaktande utvisning)

4-2, 39:04: Lukas Wernblom, ass Kim Johansson & Ken Jäger (PP1)

5-2, 54:57: Oskar Pettersson, ass Erik Aterius & Adam Plant

5-3, 57:36: Arvid Aronsson, ass Christopher Fish & Jakob Stridsberg (BP1)

Tabellen efter dagens matcher

VIK kliver upp på åttonde plats med en match mer spelad än lagen under strecket. Vita Hästen är kvar på sjätte plats.