Matchrapport: VIK vände och vann mot AIK
Publicerad: 2020-01-05
Västerviks IK tog en viktig seger hemma mot AIK på lördagseftermiddagen med 5-3 efter att ha legat under med både 0-2 och 2-3. Härlig moral i laget gjorde att man kunde vända till seger. Två spelare, Victor Öhman och Darren Nowick, gjorde tre poäng i matchen och Emil Alba stod för två mål. Erik Gustafsson, som gjorde sin 300:e match, fick fira den med en vinst.

Sammanfattning

27-årige backen Erik Gustafsson har nu gjort 300 matcher i Västerviks IK. Han hyllades med en blombukett och en tröja nummer 300 från VIK:s ordförande Per Embretsen på isen före nedsläpp för sina snart sex säsonger i VIK-tröjan.

{!R}

{!W}

Första perioden

Första 4-5 minuterna var ganska händelsefattiga men AIK tog ledningen med ett skott från dålig vinkel som Adam Åhman släpper förbi sig, kanske var han lite skymd. Strax efter fick VIK chansen att spela powerplay, men man fick inte till något jättebra spel.

Efter 10:48 utökade AIK sin ledning till 0-2 med ett liknande skott som vid första målet, fast från andra sidan. Adam Åhman byttes ut och ersattes av Arvid Ljung.

11:10 visas Erik Nyström ut, men VIK lyckades hålla undan för fler mål i baken.

Det är nära en reducering i slutminuterna i en tilltrasslad situation, men AIK:s målvakt Mika Järvinen kunde hålla tätt den gången.

{!S}

En reducering ska dock komma och det var Victor Öhman som lite turligt fick in pucken i mål. Det var meningen som en passning in framför mål, men där pucken tog på någon och in i mål. Tid 18:23 och assist från Darren Nowick och Henrik Malmström.

Skott: 5-6

Andra perioden

VIK började andra perioden mycket bättre än första och redan efter 1:26 kvitterade VIK genom Darren Nowick, som fick en fin passning från Victor Öhman som stod bakom förlängd mållinje. Även Erik Ullman fick ett assistpoäng.

{!T}

Det är riktigt nära att Oskar Drugge kunde ta VIK till ledning när han gick på mål, men han fick inte upp pucken i nät bakom Mika Järvinen.

VIK tryckte tillbaka AIK ganska bra och bort tvingades till att ta timeout efter 3:28.

Det var riktigt nära att Öhman kunde göra sitt andra mål i matchen, men Järvinen var med i sidledsförflyttningen och kunde rädda.

Men istället för VIK-mål kunde AIK återta ledningen efter ett snyggt anfall. Det började med att målvakten Mika Järvinen passade upp pucken till anfallsblå, samtidigt som VIK bytte manskap, så att två AIK:are blev fria mot Ljung. Det slutade med att Isak Salqvist satte 2-3 vid tiden 11:32.

{!U}

VIK fortsatte att spela bra och skapade chanser. Med knappt två minuter kvar av perioden fick VIK spela powewrplay, 50 sekunder senare kvitterade Emil Alba sedan han snyggt blivit frispelad av Victor Öhman. Öhman gjorde sin tredje poäng i matchen. Assist även till Lukas Wernblom.

Perioden till Västervik både i mål och sett till spelet.

Skott: 13-9

Tredje perioden

{!V}

3-3 var ställningen inför tredje perioden. Redan efter 40 sekunder drog VIK på sig en utvisning, men i efterföljande boxplay spel kunde VIK försvara sig bra.

Efter drygt fem minuter tog VIK ledningen genom Oskar Drugge. Han skjöt från blå och på något konstigt sätt gick pucken i mål. Assist från Darren Nowick som också han har tre poäng i matchen.

{!X}

Strax efter visades samme Drugge ut för en fasthållning, men VIK kunde hålla undan.

Lite senare är Oskar Drugge återigen i hetluften när han blir tacklad lite fult bakom målet och tumult uppstår. Kim Tallberg i AIK åkte ut för en boarding samtidigt som en spelare i vardera laget fick två minuter för roughing, förre VIK:aren Alexis Binner och Adam Plant. VIK fick spela fem mot fyra, men det var inget bra powerplay.

AIK forcerar i slutet och skapar lite chanser, medan VIK börjar spela lite ängsligt.

Men med knappt tre minuter kvar att spela kan VIK och Emil Alba punktera matchen i en kontring. Alba gjorde 5-3 och därmed sitt andra mål i matchen. Assist från vilt slitande Jacob Bjerselius och Victor Wänghult.

Skott: 9-14, totalt 27-29

Analys

VIK vinner matchen rättvist, trots att man börjar svagt och ligger under med 0-2 mot seriejumbon AIK. Efter målvaktsbytet släppte VIK bara in en puck och man gjorde fem framåt.

Vid ledning 4-3 var det lite ängsligt i hemmalaget, men efter att Alba gjort 5-3 var det klart!

Hela laget ska ha beröm för att man lyckades vända underlägena och hålla sin ledning slutet. Bra i VIK var andrakedjan med Nowick, Wernblom och Öhman, samt backen Oskar Drugge och keepern Arvid Ljung.

Nästa match är borta mot Timrå IK den 7 januari.

{!D}

{!M}

Nästa hemmamatch är mot Björklöven fredag 10 januari. Köp din biljett redan nu här!

2-3, 31:32: Isak Salqvist, ass Lucas Feuk & Mika Järvinen

3-3, 38:57: Emil Alba, ass Victor Öhman & Lukas Wernblom (PP1)

{!L}

VIK passerar Almtuna i tabellen upp till en tionde plats, åtta poäng upp till Tingsryd på åttonde plats. AIK kvar på sista plats och man har 15 poäng upp till VIK.

VIK-TV

{!N}

Intervju före matchen med 300-matchjubilerande Erik Gustafsson

{!O}

Intervju före matchen med coach Mattias Karlin

{!P}

Omklädningsrumsjubel plus intervjuer efter matchen med Arvid Ljung och tvåmålsskytten Emil Alba

{!Y}

Highlights från sändningen i C More

Stillbilder från matchen

{!Q}

Media om matchen

Västerviks-Tidningen: "VIK vände - Så rapporterade vi 'Västervik vann mot jumbon AIK, VIK vann svängig och spännande måstematch'" - endast för tidningens prenumeranter

Västerviks-Tidningen: "Vände underläget till en viktig seger, Oskar Drugge avgjorde mot sin gamla klubb" - endast för tidningens prenumeranter

Västerviks-Tidningen: "Drugges sköna fullträff blev avgörande - Drugge: 'Kan bli viktiga i slutändan…', 'Säsongen har varit tuff så här långt'" - endast för tidningens prenumeranter

Västerviks-Tidningen: "VIK-Johansson: 'Det är otroligt, jag tycker vi saknar ödmjukheten'" - endast för tidningens prenumeranter

Västerviks-Tidningen: "Betyg: Trion som stack ut mot AIK 'Var på riktigt bra spelhumör och blev matchhjälte'" - endast för tidningens prenumeranter

Västerviks-Tidningen Webb-TV: "Se när VIK-profilen hyllas"

Dagens Västervik: "VIK visade moral, tog viktig seger"

Dagens Västervik: "Skön start på nya året för VIK – vinst i svajig match mot AIK"

SR P4 Kalmar: "Västerviks IK vände mot AIK" - med Oskar Drugge-intervju

Radiosporten: "Västerviks IK vände mot AIK" - med Oskar Drugge-intervju

Hockeysverige.se: "Byttes bort från AIK – nu sänkte han sin förra klubb"