Västervik IK nyrekryterar till ungdomssidan
Publicerad: 2020-10-02
Anställning
Västerviks IK är glada att presentera Pontus Nyberg som ny ungdoms- och junioransvarig samt huvudtränare för J18. En topprekrytering då Pontus har gedigen erfarenhet och utbildning från elitklubbar och landslagssammanhang.

Västerviks IK har påbörjat ett utvecklingsprogram med särskild fokus på ungdoms- och juniorverksamheten. En avgörande spelare i det programmet är klubbens nya rekrytering i Pontus Nyberg som i september tillträder som ungdoms- och junioransvarig och huvudtränare för J18.

Pontus kommer närmast från Trollhättans HC där han varit A-lagstränare i tre år samt startat upp ett lokalt hockeygymnasium. Han var även en tid kanslichef och ansvarig för juniorerna. Innan Trollhättans HC jobbade han med Växjö Lakers juniorer och deras hockeygymnasium.

Tidigare har han varit i klubbar som Leksands IK, IFK Ore, Avesta BK, Mjölby med flera. Pontus har en ETU-utbildning via Svenska Ishockeyförbundet och är Video Coach för Team Sweden U17 där han under fem år har jobbat med förbundskaptenen Magnus Hävelid.

Vad är det första du kommer att sätta tänderna i?

– Börja titta på utvecklingsplanen och strukturera upp varje block i den. Vad har spelarna och lagen för behov, så att jag kan coacha ledarna vad de ska fokusera på. Det gäller att försöka skapa en förståelse för varför man tränar på det man gör?

Vad skulle du säga är nycklarna till ett framgångsrikt ungdoms- och juniorarbete hos en ishockeyklubb?

– Kvalitetssäkra det man gör på isen. Att man nyttjar kapaciteten i klubben fullt ut och gör rätt saker på rätt nivå. Hos VIK handlar det om att vi i långa loppet lyckas att fostra in A-lagsspelare. Det kan vi lyckas med om vi har välutbildade, duktiga och engagerade ungdomsledare. I den bild jag har fått hittills så tror jag att VIK i vissa avseenden redan ligger bra till.

Vad hade du på Västervik innan du fick jobbet?

– Jag hade aldrig varit i Västervik innan. Jag hade lite koll på A-laget då de spelat i Allsvenskan ett tag. Jag kommer med tomt bagage och öppna ögon, vilket jag tror bara kan vara en fördel. Det kommer att bli kanon.

Hur har du blivit mottagen?

– Jättebra. Jag är väldigt välkomnad. Allt från boende, material och information om klubben har varit jätte enkelt att sätta sig in i.

Västerviks IK säger stort lycka till och vi ser fram emot vårt gemensamma utvecklingsarbete vi har framför oss.

Conny Pettersson