Mikael Johansson ny assisterande coach i Västerviks IK!

6 juni 2018 11:00

Västerviks IK kan idag presentera en väldigt rutinerad person från svensk och internationell ishockey: 51-årige Mikael Johansson tar över som assisterande tränare för klubbens a-lag. Mikael är femfaldig svensk mästare som hockeyspelare i Djurgårdens IF, även dubbel världsmästare med Tre Kronor, samt fyrfaldig schweizisk mästare med Kloten. Som ledare har Mikael varit assisterande coach i både Djurgården och Mora IK i SHL, dessutom både huvudtränare och assisterande i HC Vita Hästen i HockeyAllsvenskan.


Det är en mycket stor hockeyprofil som förstärker Västerviks IK:s ledarstab, Mikael Johanssons tröjnummer 25 hänger för alltid i taket i Djurgårdens hemmaarena Hovet som en påminnelse om en av svensk hockeys största forwards. Karriären inleddes i talangfabriken Huddinge IK, där Mikael spelade tre a-lagssäsonger som junior innan Djurgården kallade.

Mikael Johansson spelade inte mindre än 582 matcher på femton säsonger i Djurgården i SHL och stod för 437 poäng. Förutom de fem SM-guldmedaljerna spelade Mikael ytterligare två SM-finaler och han utsågs till Sveriges bäste hockeyspelare år 2000, när han tog emot Expressens pris Guldpucken.

På fem VM-turneringar blev Mikael Johansson aldrig medaljlös med Tre Kronor, utan var med om att vinna två guld, två silver och ett brons. Dessutom har Mikael spelat OS med Tre Kronor två gånger med ett OS-brons i Calgary 1988 som främsta olympiska minne. Och på Mickes fem säsonger i schweiziska storklubben Kloten vann laget NLA-slutspelet hela fyra gånger.

Svenska Ishockeyförbundet har tilldelat Mikael Johansson utmärkelsen ”Stora Grabbars och Tjejers Märke” nummer 149, en hedersbetygelse som placerar honom i ett mycket framgångsrikt sällskap av landets 166 allra främsta hockeyspelare. Mikael avslutade sin aktiva hockeykarriär 2005 och redan 2008 inledde han sin tränarbana som assisterande coach i Djurgården.

Som assisterande tränare har Mikael Johansson varit med och vunnit Nordic Trophy med Djurgården 2009 och tog även laget till den rekordjämna SM-finalserien 2010, där HV71 vann SM-guld efter att fem av sex finalmatcher avgjordes efter förlängning. Säsongen 2014-15 var Mikael med i tränarstaben som tog allsvenska HC Vita Hästen ända till direktkval till SHL, där Hästen föll mot MODO Hockey.

- Vi är glada över att kunna rekrytera Mikael Johansson till Västerviks IK. När Ragges situation blev ohållbar sattes vi i ett krångligt läge, då assisterande tränare i Västervik inte växer på träd. Därför är vi lättade att vi kunnat hitta en lösning med Micke som rymmer våra ekonomiska ramar. Mickes CV behöver man knappast gå igenom och det är få förunnat att kunna ställa ett så starkt tränarpar i båset igen. Kontraktet är likt Karlins på två år och borde vara tillfredställande för potentiella nyförvärv, säger Emil Georgsson, sportchef i Västerviks IK.

Mikael Johansson och resten av VIK:s nya trupp kommer till Västervik för tester och sociala aktiviteter 8-9 juni.

Mikaels spelarsiffror från Eliteprospects

Följ lagbygget 2018-19 här