Spelarnytt: Landslagsmålvakten Ádám Vay klar för Västerviks IK!

10 maj 2019 19:35
Kontrakt

Västerviks IK har kontrakterat den storväxte ungerske 25-årige VM-meriterade keepern Ádám Vay för säsongen 2019-20. Ádám Vay kommer senast från ungerska laget DVTK Jegesmedvék som spelar i slovakiska ligan. Därmed är VIK:s målvaktspar för kommande säsong spikat med Ádám Vay och Samuel Ward.


Trots att Ungern inte är känt som en stor hockeynation har landet tagit stora steg senaste åren och gjorde bland annat ett år i A-VM för tre säsonger sedan. Då debuterade Ádám Vay i a-landslaget och stod för flera imponerande insatser i turneringen, bland annat en stormatch mot Finland där han stod för imponerande 48 räddningar.

VM-insatsen gav också Ádám ett NHL-kontrakt med Minnesota Wild, ett kontrakt som dock inte ledde till spel i Minnesota utan i lagets farmarlag Iowa Wild i AHL och främst i ECHL i klubbarna Quad City Mallards och Rapid City Rush under två säsonger.

Den senaste säsongen har Ádám Vay spelat i ungerska laget DVTK Jegesmedvék som spelar i slovakiska förstaligan. Där har Ádám tagit 94,9% av skotten och släppt in 1,84 mål per match under de 32 matcher han har stått i mål. Även de senaste två åren har Ádám Vay spelat i ungerska landslaget, men i B-VM där Ungern nu huserar.

- Vi är glada att äntligen kunnat spika vårt målvaktspar till nästa säsong, säger Västerviks IK:s sportchef Emil Georgsson, som fortsätter:

- Adam är en stor målvakt och väldigt atletisk i sin spelstil. Han kommer från en kanonsäsong i slovakiska ligan och vad både jag och vår målvaktstränare Gabriel Remelin fått fram via referenser och matcher vi sett så känns detta väldigt spännande.

Om det nya målvaktsparet som kommer att vakta VIK-buren kommande säsong, säger Emil Georgsson så här:

- Med Samuel Ward – som på något sätt väntar på sitt tydliga genombrott och Adam med sin rutin från både VM och B-VM med ungerska landslaget – så känns det som vi har fått ihop ett målvaktspar som kommer tävla om förstaspaden nästa säsong.

Kontrakterade spelare för säsongen 2019-20

21 Victor Öhman, forward, 27 år,

47 Henrik Malmström, back, 20 år,

44 Erik Ullman, back, 21 år,

58 Kim Johansson, back, 20 år,

7 Niklas Folin, back, 25 år,

70 Jacob Bjerselius, center, 20 år,

88 Ken Jäger, forward, 20 år,

65 Victor Wänghult, forward, 23 år,

Samuel Ward, målvakt, 24 år,

Adrian Elefalk, forward, 19 år

Anton Sundin, back, 19 år,

Erik Aterius, forward, 20 år,

Peter Krieger, center, 25 år,

Jake Randolph, forward, 25 år,

Ádám Vay, målvakt, 25 år.

Läs mer om Lagbygget 2019-20 i Västerviks IK

Ádám Vays spelarprofil på Eliteprospects