Intervju med sportchef Emil Georgsson

8 juni 2018 09:45

VIK:s trotjänare Emil Georgsson valde efter årets säsong att tacka för sig efter många framgångsrika år i VIK. När han kom var laget ett bottenlag i div 2 till att idag vara en elitklubb i Hockeyallsvenskan.
Kort efter säsongens slut meddelade klubben att Emil Georgsson blir ny sportchef i klubben efter att Tomas Lind aviserat tidigare att detta var hans sista som sportchef.
Hemsidan tog därför möjligheten att ringa upp Emil.

När vi får tag i Emil befinner han sig på kontoret i ishallen där det pågår ett stort arbete med truppen.


Hur är läget Emil?

Jo tack det bara bra. Mycket att göra och det ringer väldigt mycket i telefon jämfört med tidigare, där agenter hör av sig dagligen.

Du valde att avsluta en framgångsrik karriär efter säsongen som avslutades nyligen. Ett besked du fattade tidigt under säsongen. Hur kommer sig det?

Det är något som växt fram. Att jag valde att säga det under säsongen var för att säkra upp att det spelade ingen roll om vi hade åkt ut eller hållit oss kvar som vi till slut fixade. Jag var på det klara med att det var min sista säsong oavsett hur det slutat.

Höjdpunkter i din fina karriär?

Givetvis är det största när vi tog klivet upp från div 1 till Hockeyallsvenskan. Det smäller högt. Det var ju inte något man kunnat drömma om från när man kom till klubben, att det skulle bli verklighet. Det var i princip bara Lasse Jörbrink som trodde det var möjligt.
Året vi gick upp fick vi ihop ett bra lag under några år med en fin stomme. T.ex. Dan Pettersson mfl.
Annars har jag fina minnen från när vi gick upp från div 2 till div 1. Spelat med många härliga personer i VIK genom åren.

Det har ryktats en längre tid om att du skulle ta över sportchefsrollen och så blev fallet efter säsongens slut? Hur kommer det sig att du valde att hoppa på detta?

Anledningen till att jag tog detta är att jag verkligen älskar hockey. Att då få ha det som arbete i en klubb där mitt hjärta slår lite extra för känns otroligt inspirerande.

Silly Season har pågått ett tag nu. Redan nu står det klart att det kommer bli många nya till nästa säsong. Hur bygger du ditt första VIK lag?

Tillsammans med Karlin jobbar vi hårt på att fyndra yngre killar vilket vi visat hittills. Vi har fått in mycket lovande killar i Rodensjö, Bjerselius, Alba och Hedlund mfl. Dessa hoppas vi ska ta kliv under under säsongen hos oss.
Annars är strategin att ha två offensiva kedjor som ska kunna leverera åt oss, en tredje kedja med mycket potential och en fjärdekedja man kan lita på varje kväll.
Men laget i stort ska kännetecknas av mycket skridskoåkning och hårt arbete.

Nu har ni endast ett fåtal platser kvar att fylla nu. Vad ska det vara för spelare och när förväntas truppen bli klar? I och med värvningen av Kevin Schultze är backsidan spikad. Vi kommer att ha den egna junioren, Johan Svensson, som kommer att träna med oss den första tiden där han får visa upp sig för ett eventuellt kontrakt.
Just nu ligger det på att spetsa till truppen ytterligare på forwardssidan där vi idag har 4 platser till att fylla.

Hur viktig var förläggningen av Karlin? Hur gick den processen till? Givetvis var den väldigt viktig. Vi ställde frågan till Mattias om hur han såg på en fortsättning i VIK efter att han kommit in i slutet av säsongen. Han var sugen på det och har ett väldigt stort VIK hjärta.

Du signade ett målvaktslån från Rögle i Emil Kruse. Berätta om hur du ser på målvaktskampen och varför valet föll på just Kruse? Fick en förfrågan från Rögles sportchef Chris Abbott där han erbjöd ett säsongslån på Emil. Vi tyckte den lösningen var bra. Emil som fick året innan han kom till Rögle stå back up i Karlskoga till Andrew Engalage. En målvakt som var seriens klart bästa. Emil fick sedan chansen när han blev skadad i SHL kvalet och visade ett riktigt bra målvaktsspel som tog honom till Rögle och SHL.

Jag tror vi har två målvakter som kommer att sporra varandra där båda har framtiden för sig.

Hur går en värvning till?

Det börjar med att man får massa listor på mail från olika agenter. Där får man tips på spelare som är på marknaden. Det är inte alltid att man får med alla spelare som är på marknaden för att agenterna kanske anser att dom spelarna ska till andra klubbar. Då får man gå andra vägar..
Efter man kollat igenom listan gör man ett urval tillsammans med Karlin. Sedan kontaktar man agenten och hör hur det ligger till. Därefter kan man kontakta spelaren och höra hur han ser på det. Sedan kontaktar man personer som kan ha info om spelaren. Där väger man in vad det är för typ av person.
När man väl erbjuder kontrakt så går det igenom agenten.

Du har som sagt en framgångsrik karriär bakom dig. Kan du ta ut din drömfemma med spelare du fått möjligheten att spela med? Då får det bli en offensiv femma med följande.
Backar: Dan Pettersson och Pierre Gustavsson
Forwards: Joacim Hedblad, Kim Jansson och Simon Mitman.

Hur tror du framtiden ser ut för VIK? Hur ska man kunna etablera klubben på denna höga nivå?

Jag hoppas den är ljus. Den senaste säsongen var ett steg tillbaka kändes det som. Jag hoppas vi kan få ordning på detta igen. Hoppas vi kan få folk att jobba så vi kan komma tillbaka. För att på sikt lyckas tror jag man behöver ha en person anställd som jobbar mot partners och är ansiktet utåt.
Det viktigaste för klubben är att etablera sig på den här nivån och ta längre kliv ifrån toppklubbarna i div 1 än att närma sig storklubbar som AIK, Leksand mm.
Då behövs organisationen stärkas upp på sikt.

Ser du framför dig en ny Arena i Västervik? Tror du vi kommer få uppleva det? Det hoppas jag verkligen. Det är ett måste tror jag för att kunna etablera klubben i HockeyAllsvenskan. Man måste inse värdet av att ha lilla Västervik på den här elitnivån. Det ska vara en samlingspunkt för Västerviksborna. Något man ska känna sig stolt över.

Sommarswishen som dragits igång på iniativ av några engagerade supportrar. Hur viktigt är denna insamling för ditt truppbygge?

Det är mycket viktigt. Skulle säga att det är nödvändigt i det läge vi är just nu efter fjolårets säsong. Så där hoppas jag folk kan sluta upp och gå med. För mer information läs på hemsidan eller kontakta Johan Hammarstedt 070-551 68 50

Sist men inte minst. Tack för denna pratstund och stort lycka till med lagbygget. Önskar dig också en Trevlig sommar!