Matchrapport: Seger borta mot Kristianstad
Publicerad: 2020-02-06
VIK vinner den otroligt viktiga bortamatchen mot Kristianstad när man vänder ett underläge på 2-0 till 2-3 på ett par minuter i den andra perioden. I och med segern är man nu elva poäng ifrån negativt kvalspel och har bara en poäng upp till Mora som är åttonde och sista lag som får spela slutspelserien mot SHL.

Sammanfattning

Första perioden

Det var en jämn inledning där spelet var ganska avvaktande och där det verkligen syntes hur viktig matchen var för de båda lagen.

Matchens första powerplay skulle Kristianstad få efter att Tim Wahlgren fått sätta sig på botbänken. VIK spelar dock ett mycket bra boxplayspel och klarar av det.

Bästa läget fick KIK:s Fredrik Hansson som prickar ribban i PP-spelet. VIK:s Oskar Pettersson missar även ett friläge under utvisnignen.

När VIK får sin första chans i powerplay är Erik Ullman närmast en ledningspuck då han träffar ribban med rungande slagskott.

Första perioden slutar mållöst och det är en jämn period.

Skott: 11-10.

Andra perioden

VIK skulle tidigt i andra få spela boxplay och denna gång skulle hemmalaget uttnyttja det. 1-0 genom Riley Bourbonnais.

Kristianstad får energi av målet och kan några minuter efter ledningsmålet utnyttja taffligt VIK:s försvarspel. Därmed utökat till 2-0 genom Kevin Wennström.

Bytena efter är det virrigt i VIK:s spel och man är nära att släppa in ytterliggare mål.

VIK skulle dock komma tillbaka med besked i slutet av perioden när man på knappt två minuter vänder matchen.

Först 2-1-reducering i powerplay genom Darren Nowick på pass från Erik Ullman och Rob Bordson.

Därefter tilldöms man straffslag bara en minut och 20 sekunder senare, sedan Erik Nyström blivit nedragen. Den straffen förvaltar Ken Jäger snyggt och 2-2 står på tavlan!

Ledningspucken skulle komma endast 36 sekunder senare genom en inbrytning från kanten av Peter Krieger. Pass från Lukas Wernblom och Erik Ullman och vändningen var ett faktum.

{!D}

Skott: 9-15

Tredje perioden

Den sista perioden skulle VIK spela av på ett mycket bra sätt, där man höll Kristianstad på utsidan och inte tillät dem att skapa speciellt många kvaliciferade målchanser.

Bäst läge skulle Peter Krieger få, då han var ytterst nära att utöka till 4-2.

I slutet satsar Kristianstad allt och plockar ut målvakten, men VIK kan stå emot och bärga tre blytunga poäng.

Skott: 7-6, totalt 27-31.

Analys

VIK gör en helt okej bortamatch. Framförallt gör man det bra när man vänder underläge 0-2 till 3-2 på några minuter i andra perioden. Det är även starkt hur man stänger ner matchen i tredje perioden.

I VIK ska ges beröm till hela laget men lite extra till Adam Åhman som kliver upp stort i andra när Kristianstad är nära utöka till 3-0.

{!E}

Matchfakta

Kristianstad IK - Västerviks IK 2-3 (0-0, 2-3, 0-0)

1-0, 21:44: Riley Bourbonnais, ass Dennis Svensson & Amil Krupic (PP1)

2-0, 25:26: Kevin Wennström, ass Erik Santesson & Nikolai Skladnichenko

2-1, 36:49: Darren Nowick, ass Erik Ullman & Rob Bordson (PP1)

{!H}

VIK klättrar förbi både Tingsryd och Karlskrona i tabellen i och med segern mot Kristianstad.

Även Mora klättar uppåt och finns nu på åttonde och sista slutspelsplatsen. VIK skuggar dem med en mindre poäng på niondeplatsen.

Kristianstad ligger kvar på trettonde plats.

Massmedias artiklar om matchen

Västerviks-Tidningen: "Häftig vändning av VIK i Skåne. Gjorde tre mål på mindre än två minuter. Så rapporterade vi" - endast för tidningens prenumeranter

Västerviks-Tidningen: "VIK blixtvände – tog viktig seger. Vände underläget inom loppet av två minuter" - endast för tidningens prenumeranter

Västerviks-Tidningen: "Han fullbordade VIK:s vändning. Har efter sköna segern häng på en slutspelsplats. 'Var galet'" - med Peter Krieger- och Mikael Johansson-intervjuer - endast för tidningens prenumeranter

Västerviks-Tidningen: "BETYG: Han var bäst i VIK-segern: 'En matchbild som passade honom ypperligt'" - endast för tidningens prenumeranter

Dagens Västervik: "Västerviks drömminuter avgjorde - tre mål på två minuter

Dagens Västervik: "VIK var illa ute, då kom blixtvändningen" - med Mikael Johansson-intervju

Sveriges Radio P4 Kalmar: "Efter otroliga vändningen – Västervik vann mot Kristianstad" med Niklas Folin-intervju

Sveriges Radio P4 Kristianstad: "Tung förlust för KIK: 'Rädda för att vinna'" med Dennis Svensson-intervju

Kristianstadsbladet: "KIK kollapsade – på mindre än två minuter: 'För dåligt'” - endast för tidningens prenumeranter

Kristianstadsbladet: "Gath: 'Man blir förbannad'" - endast för tidningens prenumeranter

Kvällsposten: "Mardromsminuter fällde Kristianstad"

Hockeysverige.se: "HA-svepet: Trots nyförvärven föll MODO mot Södertälje"

Hockeynews.se: "HA-svepet: Tung debut för stjärnvärvningen, jättevändningar och målfest"

{!L}

VIK rider vidare på den fina vågen under 2020 och tar emot Vita Hästen i ett hett E22-derby denna fredag. Var med och ge tidigare VIK-spelarna Patrick Blomberg, Christopher Fish och Jens Holmström en påminnelse om hur tufft det är för bortalagen att komma till en högljudd Plivit Arena!