Stark VIK-seger i E22-derbyt
Publicerad: 2018-02-06

VIK tog en mycket viktig och imponerande bortaseger när Vita Hästen besegrades med hela 5-0 i Himmelstalundshallen.

Första perioden

Hästen skulle få ett kanonläge att ta ledningen i matchens första byte men Victor Östlund var med på noterna. Bytena efter är VIK mycket nära när Victor Öhman snappar upp ett felpass av Hästenförsvare men Pontus Sjögren i hemmamålet kan rädda.

Ledningsmålet skulle dock inte dröja länge innan Jørgen Karterud snor pucken från en Hästen försvarare och åker rakt igenom mittzonen för att sedan avsluta kliniskt. Snacka om härligt comeback efter lång skadefrånvaro.

VIK skulle sedan skapa några riktigt bra lägen efter ledningsmålet och när man jobbar fram matchens första utvisning efter bra arbete av Mattias Elfström sulle 2-0 komma. Det är Dan Pettersson som slår in retur efter skott från Oskar Drugge.

Efter det tvingas Vita Hästen till timeout. Man flytar upp spelet något och hemmalaget är nära vid några tillfällen att få till en reducering.

I slutet av perioden drabbas VIK av en utvisning. VIK håller dock undan dom få sekunderna som är kvar av perioden. VIK är det klart bättre laget sett över första perioden, skotten 9-10.

Andra perioden

VIK skulle klara av det numera underläget mycket bra i inledningen av perioden. Efter det skapar VIK några farliga målchanser, bland annat genom Christopher Fish och Jørgen Karterud.

Hästen skulle skapa sitt bästa tryck i VIK zonen i den andra perioden när man vid några tillfällen lyckas få till längre anfall. På det svarar Victor Östlund upp för den ena kanonräddningen efter den andra. Mitt i den pressen sticker VIK upp och gör 3-0 när Victor Öhman pillar in pucken efter en fin aktion.

Efter det känns det som VIK har ganska bra koll på läget medan luften gick ur hemmalaget något. Skottstatistik: 14-8.

Tredje perioden

VIK skulle göra sitt andra powerplay mål i matchen när man tidigt i tredje perioden fick chansen i powerplay efter att tidigare VIK spelaren Alexander Pettersson åkt ut för en boarding på Erik Gustafsson. Erik som länge låg kvar på isen såg ut att ha skadat sig illa men lyckligtvis så kom Erik tillbaka i matchen.

4-0 pucken skulle sitta genom Alexander Wiklund, efter fint förarbete av Joacim Hedblad och Patrik Blomberg.

Efter det är det lite grinigt mellan lagen. VIK skulle även sätta dit spiken i kistan när man skulle göra 5-0 av Dan Pettersson med mindre än halva tredje perioden kvar att spela.

Efter det spelar VIK av matchen utan några som helst problem. Man har lägen att göra fler mål men det stannar vid klara 5-0 och en otroligt viktig och skön seger är bärgad. Skott i tredje perioden 7-11.

Analys

VIK gör en mycket bra bortamatch där man är det bättre laget över 60 minuter. Man var hetare matchen igenom. En storspelande målvakt i Victor Östlund framför ett uppoffrande försvarspel gjorde att hemmalaget fick lämna sin hemmaborg mållösa.

VIK skulle däremot visa sig vara mycket effektivare när lägena gavs. I VIK måste man ge ett extra gott betyg till comebackande Jørgen Karterud som var mycket pigg och skapade oreda i Hästenförsvaret med sitt hårda jobb. Dan Pettersson gör två mål och visar alltid upp ett otroligt hårt och uppoffrande arbete. Oskar Drugge som bara blir bättre och bättre är inne på alla fem målen.

I övrigt ska alla i laget ha stort beröm för insatsen där ingen faller ur ramen.

Nu laddar vi om för lördag när det är fri entre. Då fyller vi Plivit Trade Hallen när Pantern kommer på besök. Matchen börjar kl 18.