Matchrapport: VIK vann hemma med 3-2 efter straffar mot Mora
Publicerad: 2020-01-18
VIK vann hemma i Plivit Arena mot ett formstarkt Mora IK på fredagskvällen, men det krävdes både förlängning och straffar innan en vinnare kunde utses. Matchen var en ganska jämn historia med mål av Marcus Westfält och Oskar Drugge. VIK kunde till slut kunde avgöra genom schweizaren Ken Jägers iskalla straffar och Adam Åhmans tre fina räddningar.

Sammanfattning

Första perioden

{!K}

En ganska jämn första period där VIK skapade lite fler lägen än Mora, om än få.

VIK hade chansen i två numerära överlägen, men lyckades inte göra något mål.

Det skulle dock komma ett mål, strax efter att VIK blev fulltaligt efter en utvisning på Oskar Pettersson.

{!O}

Oskar Pettersson direkt in efter sin utvisning med hög fart, foto Ilkka Ranta / Frilansfotograferna

VIK kommer i ett två mot ett läge där den nyss utvisade Oskar Pettersson lägger en fin passning till Marcus Westfält, som inte gör något misstag. Tid 16:58.

{!P}

Marcus Westfält förvaltar OP:s passning på bästa sätt och ger VIK 1-0, foto Ilkka Ranta / Frilansfotograferna

Skott: 7-5.

Andra perioden

{!L}

Andra perioden började mindre bra för hemmalaget, något som Mora kunde utnyttja.

Redan efter 1:46 kvitterade dalalaget till 1-1 efter en retur från Adam Åhman som Moras skyttekung Johan Persson kan ta vara på. Han satte då sitt 21:a mål för säsongen.

VIK lyfter upp spelet lite och några minuter senare skapade man ett bra läge men man lyckades inte med det sista, nämligen att få in pucken i mål.

Perioden fortsätter i böljande spel där kanske Mora skapade lite fler och hetare chanser. Adam Åhman fick visa klassen några gånger och gjorde några bra räddningar.

Även VIK skapade några bra chanser. Bland annat hade Bjerselius och Nyström en efter drygt elva minuters spel.

Mora hade även ett friläge i perioden som Åhman gjorde en bra räddning på.

Efter 15:31 tog VIK tillbaka ledningen lite slumpmässigt när Oskar Drugge från egen zon lyfter pucken på mål, Mora-keepern Olof Lindbom missar pucken som slinker in i mål.

Tyvärr kunde inte VIK gå till periodvila i ledning. Med några sekunder kvar av andra kvitterar nämligen Mora genom Kalle Valtola. Han får lite för enkelt åka runt i VIK:s zon och dra in pucken i mål bakom en troligtvis skymd Adam Åhman. Perioden till Mora.

Skott: 7-11.

Tredje perioden

VIK tog tag lite i spelet igen i tredje perioden. Bland annat hade Lukas Wernblom ett styrningsförsök efter cirka två minuters spel, men pucken gick utanför.

Bästa chansen i tredje efter åtta och en halv minut skapade Mora, men Åhman gjorde en bra räddning.

Mora drar på sig ytterligare en utvisning efter tio minuters spel, men Mora klarade av att döda även denna.

Bästa chansen skapade Mora när gamle VIK-bekantingen Oskar Svanlund fick ett friläge sedan Bordson tappat pucken i egen zon, men Adam Åhman tog skottet snyggt och lugnt i plocken.

Det blev spännande slut på matchen, med chanser åt båda håll. Med fyra och en halv min kvar drog VIK på sig en utvisning. Samtidigt tog Mora timeout.

Oroliga sista minuter då Mora tryckte på för ett vinstmål, men matchen slutade 2-2 efter ordinarie tid. Förlängning väntade.

Skott: 4-6.

Övertid

I sudden var det VIK som skapade mest. Bäst chans hade VIK efter ungefär halva förlängningen, där Kim Johansson och Peter Krieger var nära. Strax efter kom ett stolpskott av Kim Johansson. Matchen behövde avgöras på straffar.

Skott: 5-1, totalt 23-23.

Straffläggning

{!M}

VIK avgör matchen på straffar och vinner med 3-2.

VIK satte två straffar av fyra och Mora en straff genom säkre Johan Persson. Övriga räddas säkert av keepern Adam Åhman.

{!Q}

Jäger med en ny variant i andra straffen, foto: Ilkka Ranta / Frilansfotograferna

Ken Jäger var VIK:aren som satte båda sina straffar och den andra blev det avgörande. Därmed kom matchavgörande målet från Ken Jäger för andra matchen i rad.

{!R}

Ken Jäger jublande glad efter andra matchavgörande målet på tre dagar! Foto: Ilkka Ranta / Frilansfotograferna

Analys

VIK vinner en ganska jämn match sett över 65 minuter. Man jobbar på bra och har lite tur, som 2-1-målet av Drugge, och tar två poäng av tre möjliga.

Riktigt skönt att Adam Åhman fick visa vilken skicklig målvakt han är i en segermatch i Västerviks IK. Flera frilägesräddningar som såg enkla ut för Adam var var i själva verket riktigt kvalificerade och han spred ett härligt lugn i VIK:s försvar.

{!S}

Erik Aterius klappar om Adam Åhman efter straffsegern, foto: Ilkka Ranta / Frilansfotograferna

Matchfakta

Västerviks IK - Mora IK 3-2 PS (1-0, 1-2, 0-0, 0-0, 1-0)

{!D}

VIK räddar fyra av sexpoängsmatchens poäng mot Mora och knaprar in en poäng på dalmasarna i tabellen. Tabellelvan Västervik ligger nu på 44 poäng, en pinne efter Mora på tiondeplatsen, med samma antal segrar (16).