Dags för historisk återstart av Västerviks IK:s tjejverksamhet i seriespel igen

12 november 2021 13:29
tjejhockey

Västerviks IK har under de senaste säsongerna drivit en träningsgrupp för klubbens cirka 15 tjejspelare och nu tar klubben nästa steg: Västerviks IK:s åtta- till tioåriga tjejer spelar på lördag eftermiddag seriepremiär i klubbens allra första seriespel för ett yngre flicklag.


- Det här är en stor händelse i Västerviks IK:s historia, VIK hade ett duktigt tjejlag med äldre tjejer några år i seriespel för lite mer än tio år sedan, men nu börjar vi om med unga tjejer i en D-serie, säger klubbens ordförande Anders Wiman, som fortsätter:

- Framöver kommer det att bli en hygienfråga för hockeyklubbar att erbjuda tjejhockey – om det inte redan är det – och jag är stolt och glad över att vi nu tar det här steget med seriespel för flickor. Det en självklarhet att vi ska satsa på tjejhockey när intresset finns från våra unga i kommunen.

Serien som Västerviks IK:s historiska unga tjejlag ställer upp i heter D1 Flickor hos Smålands Ishockeyförbund. Ungefär åtta tjejer i åldrarna 8-10 år kommer att spela 20 matcher mot sex olika lag från klubbar som IK Oskarshamn, HV71, Växjö Lakers HC och Vimmerby HC under fyra poolspelshelger under säsongen. Första sammandraget spelas lördag 13 november i Prolympiahallen i Jönköping, med start klockan 16. VIK-lagets hemmamatcher denna säsong spelas lördag 4 december i Plivit Arena i Västervik.

- Ända sedan jag och några andra ledare till tog över träningsgruppen för tjejer 2017 har vi siktat på att vi ska kunna ställa ett seriespelande lag på isen inom några år och nu är vi äntligen där, säger en av tjejhockeygruppens tränare Mattias Jansson. Han fortsätter:

- Det viktigaste i det här läget är inte att tjejerna ska vinna alla matcher även om vi självklart kommer att sikta på att göra fler mål än motståndarna, men matchspel kommer att hjälpa alla de här tjejerna att komma vidare med sin ishockey och få tillfällen att utvecklas och tävla mot duktiga tjejer från landets starkaste tjejhockeydistrikt Småland.

Flickorna som är med i laget på lördagen är födda åren 2011, -12 och -13. Flera av dem spelar även i blandade lag med pojkar, även om andra endast spelar och tränar med tjejhockeylaget.

- Vi tar självklart gärna emot fler nya tjejer i alla åldrar i vår tjejhockeygrupp, säger VIK:s tjejlagledare Lisa Pilsmo som vill att alla nya och nygamla intresserade ska kontakta henne direkt.

- Även om seriespelande laget framför allt är för våra tjejer mellan åtta och tio års ålder så får alla tjejer vara med i vår träningsgrupp. Kan vi fortsätta att öka antalet deltagande tjejer så hoppas jag att vi kan ställa upp med tjejhockeylag i flera åldersgrupper kommande säsonger, säger Lisa Pilsmo avslutande.  

För mer information, kontakta gärna:

Lisa Pilsmo

Lagledare Västerviks IK Tjejhockey

Mejl: [email protected]

Mattias Jansson

Tränare Västerviks IK Tjejhockey

Mejl: [email protected]

Erik Pilsmo

Tränare Västerviks IK Tjejhockey

Mejl: [email protected]

Anders Wiman

Ordförande Västerviks IK

Mejl: [email protected]

Tidslinje Västerviks IK:s tjejhockey

I Västerviks IK:s historia finns många tjejer som tränat och spelat ihop med pojkar i ungdomslagen. En framstående tjej var tidig i klubbens historia som heter Therese Bohm. Hon gick bland annat vidare till spel i Linköping HC i dåvarande högstaligan för damer, Riksserien, under ett antal säsonger i slutet av 2000-talets första årtionde.

Mellan 2006 och 2009 satsade Västerviks IK också på ett tjejlag som spelade i en serie i Östergötland. Laget innehöll spelare i åldrarna 12-21 år, leddes av engagerade lagledaren Anna Ekelund och tränades av bland andra Stefan Persson och Anders Sköld. Det här var ett relativt framgångsrikt gäng med tjejer som bland annat vann serien 2009 på målskillnad före ett Linköping HC-lag.

Alice Lantz heter en framgångsrik hockeyspelare som var lite för ung för tjejlagssatsningen i Västerviks IK 06-09. Alice spelade ihop med killar i VIK:s ungdomslag och togs ut i Smålandslaget som då spelade turneringen som hette Stålbucklan (numera TV-pucken även för tjejer) tre år i rad mellan 2012 och 2015. Hon fortsatte sedan sin hockeykarriär med hockeygymnasium och spel i Linköping HC.

Den nuvarande renodlade träningsgruppen för tjejer i Västerviks IK togs över hösten 2017 av tränarna Mattias Jansson och Bella Tirheden. Gruppen har växt i storlek varje år och samlar nu runt 15 tjejer i varierande åldrar två gånger i veckan.

Alice Jiborn blir första VIK-tjej som vinner TV-pucken med Smålandslaget under slutspelet 2020, hennes tredje år i landskapslaget. Alice finns ofta med på tjejhockeyträningarna idag och är en viktig inspirationskälla och ledare för klubbens yngre tjejer.

Hösten 2021 får tjejgruppen två egna träningspass per vecka, vilket skapar möjlighet för seriespel.

Lördag eftermiddag 13 november 2021 spelar Västerviks IK:s tjejer födda 2011, -12 och -13 klubbens allra första seriematcher för yngre flickor i Smålands Ishockeyförbunds serie D1 flickor i Prolympiahallen i Jönköping, klockan 16.00 släpps den historiska första pucken mot Växjö Lakers HC.

Fakta serien D1 flickor Smålands Ishockeyförbund

Fakta Västerviks IK Tjejhockey