Matchrapport: Vinst för Västervik borta - VIK upp på plats åtta!
Publicerad: 2020-03-05
VIK vinner en spännande och jämn bortamatch mot Mora IK med 2-3 efter mål av Tim Wahlgren och Erik Ullman i första perioden. I tredje kan sedan Peter Krieger göra 0-3 på ett friläge innan Mora kan reducera två gånger om i slutminuterna av matchen. Bra försvarsspel och en bra sista utpost i Adam Åhman grundlade segern som innebär att VIK nu är uppe på den åtråvärda åttondeplatsen. Platsen innebär fortsatt spel mot SHL-kval med en omgång kvar att spela, Södertälje hemma på fredag!

Sammanfattning

Första perioden

Matchen börjar med mycket spel längs kanterna och inga farligheter skapas av något av lagen.

Efter drygt tre minuter får VIK chansen i powerplay, men det blev inget vidare bra spel utan Mora kan försvara sig enkelt.

Efter drygt sju minuters spel tar VIK ledningen när Tim Wahlgren lyfter pucken mot mål som singlar in förbi en skymd Isak Wallin i Moras kasse.

{!D}

Efter drygt halva perioden visas Emil Eriksson ut för en hakning och det är nära kvittering ett par gånger i efterföljande powerplay, men Adam Åhman kan hålla tätt med hjälp av försvaret.

Sekunder senare när VIK blivit fulltaligt utökar VIK ledningen under en avvaktande utvisning på en Mora-spelare på ett liknande sätt som första målet. Målskytt den här gången var Erik Ullman.

{!E}

I slutminuterna av första perioden frispelas Emil Bejmo men Åhman är bra med i sidled och kan hålla undan från baklängesmål.

Efter första perioden är det VIK som har åttondeplatsen.

Skott: 12-9.

Andra perioden

Lite avvaktande spel av VIK i början, Mora piggare och försöker komma till avslut.

VIK försvarar sig ändå bra och håller Mora-spelarna utanför sig. VIK kommer i lite kontringar.

Mora tar över matchen mer och mer och skapar några bra lägen, men Adam Åhman med hjälp av försvaret kan hålla undan perioden ut. Fast det är nära baklängesmål ett par gånger.

Efter drygt tio minuter drar Mora på sig en utvisning för en boarding på Peter Krieger och det är riktigt nära 0-3 i efterföljande PP.

Lite senare blir Marcus Westfält snyggt frispelad, men Isak Wallin kan rädda.

Med fem min kvar så får Mora chansen i powerplay när Oskar Pettersson visas ut för en slashing. Mora skapar ett par bra chanser, bland annat av Brendan Ranford som direktskjuter, men Adam Åhman är tät och släpper ingen retur.

Efter slutsignalen av andra perioden blir det lite bråk bakom VIK:s mål vilket resulterar i utvisningar. Moras Niki Petti får 2+2 för fighting och VIK:s Henrik Malmström två minuter för roughing.

VIK kvar på åttonde plats även efter andra perioden.

Skott: 13-12.

Tredje perioden

VIK börjar tredje perioden med powerplay, men tyvärr inget mål. Mora går framåt och försöker att komma ifatt målmässigt, men VIK försvarar sig bra och Åhman fortsätter att göra en bra match i målet.

Det är riktigt nära att VIK kan utöka sin ledning till 0-3 efter drygt fem minuters spel men Henrik Malmströms skott tar i ribban.

{!F}

Dock ska det till slut komma ett tredje mål: 8:27 utökar Peter Krieger ledningen till 0-3 efter ett misstag av mora-backarna på VIK:s blålinje. Det blir ett friläge för Krieger som inte gör något misstag när han sätter den precis över målvaktens benskydd.

Med drygt sju minuter kvar av tredje perioden drar Erik Ullman på sig en utvisning efter en rörig situation framför VIK:s mål.

Tyvärr utnyttjar Mora det läget och reducerar till 1-3 redan efter tio sekunder. Åhman räddar första skottet, men kan inte ta returen. Brendan Ranford målskytt.

Mora plockar målvakten med en och en halv minut kvar och med 29 sekunder kvar reducerar Mora i spel sex mot fem.

Man fortsätter sedan utan målvakt och det är riktigt nära kvittering, men med lite tur kan VIK hålla undan i kalabaliken framför Åhman.

I samband med slutsignalen får Emil Alba matchstraff för en charging i försvarszon.

VIK upp på åttonde plats i tabellen inför sista omgången, en poäng före Mora och tre före Tingsryd.

Skott: 18-7, totalt 43-28.

Analys

VIK vinner en spännande match där man kanske inte är det bättre laget spelmässigt sett över hela matchen men efter att man skapat en ledning efter första perioden med 0-2 spelade man mer på säkerhet.

Man är effektivare än motståndarna idag och man har också en riktigt bra målvakt i Adam Åhman, som också utses till matchens skotermössaförare av förra segermatchens innehavare Erik Ullman.

{!K}

Matchfakta

Mora IK - Västerviks IK 2-3 (0-2, 0-0, 2-1)

0-1, 07:09: Tim Wahlgren, ass Anton Karlström

0-2, 13:26: Erik Ullman, ass Peter Krieger

0-3, 48:27: Peter Krieger, utan ass

1-3, 52:34: Bredan Ranford, ass Victor Amnér & Johan Persson (PP1)

2-3, 59:31 Johan Persson, ass Dustin Gazley & Brendan Ranford

Skott: 43-28 (12-9, 13-12, 18-7)

Utvisningar:

Mora IK: 8 minuter (2 x 2 min + 1 x 2+2 min)

Västerviks IK: 33 minuter (4 x 2 min, 1 x 5+20 min)

Tabellen efter dagens matcher

VIK passerade Mora och gick upp på åttonde plats i tabellen med en omgång kvar att spela. Även Tingsryd, som VIK tampas med i kampen om åttonde platsen, förlorade onsdagens match mot Modo.

VIK-TV

{!L}

Highlights från sändningen i C More

Stillbilder från matchen

{!M}

Media om matchen

Västerviks-Tidningen: "Så var Mora-Västervik - minut för minut. Vi rapporterade direkt från Västerviks bortamatch i Mora" - endast för tidningens prenumeranter

Västerviks-Tidningen: "Höll undan till tre viktiga poäng - VIK har avgörandet i egna händer efter skön seger i Mora" - endast för tidningens prenumeranter

Västerviks-Tidningen: "Betygen: Trion som var bäst i VIK" - endast för tidningens prenumeranter

Västerviks-Tidningen: "Har avgörandet i egna händer. Besegrade Mora efter en dramatisk avslutning" - endast för tidningens prenumeranter

Dagens Västervik: "VIK upp på slutspelsplats - har allt i egna händer"

Dagens Västervik: "VIK-tränaren: 'Fantastisk insats, men lite onödigt spännande'"

Sveriges Radio P4 Kalmar: "Västervik på slutspelsplats inför sista omgången" - med Mattias Karlin-intervju

Sveriges Radio P4 Dalarna: "Västervik på slutspelsplats inför sista omgången" - med Peter Hermodsson-intervju

Dalarnas Tidningar: "Matchrapport: Moras anstormning räckte inte – så var förlustmatchen mot Västervik" - endast för tidningens prenumeranter

Dalarnas Tidningar: "Mora misslyckades med att säkra slutspelsplats - har nu svårt läge inför sista omgången" - endast för tidningens prenumeranter

Dalarnas Tidningar: "Nya förändringar väntar – Moratränarens missnöje med spelarna: 'Nervösa och spelade under press'" - endast för tidningens prenumeranter

Aftonbladet: "Seger för Västervik borta mot Mora"

Hockeysverige.se: "Modo i stort sett klara för final - efter storseger"

Hockeynews.se: HA-svepet: "Johnsson kryper närmre rekordet – Kristianstad klart för kval"

{!J}

Nästa hemmamatch – seriens sista match – är redan på fredag 6 mars klockan 19:00 mot Södertälje SK, biljetter till den fighten köper du här