Lagkapten Dan Pettersson förlänger med VIK

28 mars 2017 19:58

På tisdagseftermiddagen blev Västerviks IK:s sjätte kontraktsförlängning klar inför allsvenska säsongen 2017-18: Det är 24-årige lagkaptenen Dan Pettersson som har undertecknat ett nytt ettårsavtal med klubben.

Dan Pettersson vann tekningsstatistiken för hela ligan sin första säsong i HockeyAllsvenskan med mer än 63% vunna tek av 864 tekningar i grundserien och slutspelet. Han hann även med 16 p (5+11) i grundserien och 5 p (2+3) i slutspelsserien, trots att han missade 17 raka matcher på grund av en knäskada redan i andra seriematchen.

Webbsidan tog ett kort snack med sportchef Tomas Lind och ringde även upp klubbens viktige förstacenter.


Sportchef Tomas Lind säger så här om sin senaste kontraktsförlängning:

Detta är en väldigt viktig spelare för oss, han har mängder av kvaliteter både på och utanför isen som gör honom till en väldigt bra lagkapten. Hans signatur kan vara viktig också för hur vi lyckas med fortsatta lagbygget.

Telefonintervju med Dan Pettersson

Kul att du förlänger Dan, vad är huvudsakliga skälet till att du fattade det beslutet? - Det är att jag trivs väldigt bra och jag känner att jag har bra möjligheter att fortsätta utvecklas som hockeyspelare i den här föreningen.

Hur tyckte du själv att skillnaden mellan Hockeyettan och HockeyAllsvenskan var? Många utifrån tippade att Västerviks IK skulle få ett tufft förstaår i allsvenskan, men det visade sig ju att det inte var så stor skillnad för laget som helhet.
- Jag tycker inte det skiljer så jättemycket som man hade förväntat sig heller, men det är klart att varje match var jäkligt tuff. I ettan var det större skillnad mellan lagen i toppen och botten, i allsvenskan kändes det som att lagen ligger på en jämnare nivå och vi fick kriga varje match för att ha någon chans att ta poäng. Och det har väl att göra med att det är lite bättre spelare. Men jämför man med toppmatcherna i division 1 så är det inte så stor skillnad.

Kan du beskriva hur den mentala förberedelsen ser ut när man går in som ny i HockeyAllsvenskan efter åtta raka segrar på försäsongen och därefter, bortsett från en förlust mot AIK på Hovet, sätter man igång med något av det mest imponerande man har sett av ett nytt lag i HockeyAllsvenskan och ser oslagbara ut även i serien? Jag vet att du blev skadad redan den andra seriematchen, men det måste ha varit något nästan magiskt som skedde i omklädningsrummet där i början av säsongen?
- Det mindset som vi gick in med i senaste säsongen var att man egentligen inte behövde tänka så mycket, utan bara gå ut och köra mer eller mindre. Det blev ju en sjuk effekt där, en torsk på Hovet i en ny liga var inget att gräva ner sig för utan lätt att skaka av sig. Från det flöt det på rätt bra, nio raka segrar ger rätt bra självförtroende och då spelar man ju sin bästa hockey när alla känner sig så. Det var en kombination av självförtroende och en känsla av ”vad vi än gör så blir det bra”.

Hur kändes det att stå vid sidan där i inledningen med knäskadan för att sen komma tillbaka sjutton matcher senare i laget?
- Det var givetvis tungt när jag fick skadan. Vi hade förberett oss så sjukt länge och jag hade tränat så hårt, så jag var riktigt nere där i början helt klart. Framför allt när man inte visste hur allvarlig skadan var riktigt heller. Då hjälpte det sjukt mycket att det gick bra för laget och att segrarna rullade in där. Man vill kanske vara med och spela ännu mer när det går bra för laget, men det blev inte samma nedstämdhet - man får en glädje av segrarna. Hade jag gått skadad samtidigt som vi hade förlorat hade det varit dubbelt jobbigt i stället. Det är givetvis skönt att vi vann så mycket som vi gjorde, men det är aldrig kul att stå vid sidan om.

Du rehabtränade vad jag förstår väldigt hårt och tog den uppgiften på största allvar. Är du glad att du lade den kraften på det arbetet?
- Ja, det ångrar jag inte idag. Med de matcherna jag fick vara med om i slutet av säsongen är det skönt att det betalade sig. Jag fick bra hjälp och trodde att det skulle gå och det gjorde det ju också.

Du; tre säsonger i Västerviks IK som gissningsvis inte har passerat obemärkt förbi hos andra klubbar som borde ha visat en del intresse. Men du börjar rota dig lite grand i Västervik nu, håller på att starta familj och så. Har Västervik blivit en stad som du har några särskilda känslor för?
- Ja vi trivs ju jättebra här, både jag och min tjej. Rota är kanske ett lite starkt ord. Jag är hockeyspelare och har skrivit ett avtal för en säsong till, så jag ser kanske inte längre än ett år i taget just nu. Skulle hockeyn ta oss härifrån så skulle Västervik och de år vi haft här ändå ha en väldigt speciell plats hos oss. Vi trivs väldigt bra här.

Det är ganska snabbt efter avslutad säsong som du har tecknat nytt avtal, finns det något särskilt skäl till att du väljer att skriva på ganska snabbt med klubben?
- Ja det beror ju på att jag tror att det är här jag kan utvecklas bäst, det är här som jag tror att det kan bli bäst både på och utanför plan. När man känner så är det inte något svårt beslut att ta.

Sportchef Tomas Lind säger att det här är en namnteckning som är viktig för klubben. Inte minst eftersom den skickar signaler till andra spelare att lagkaptenen fortsätter och att det kan hjälpa till med fortsatta lagbygget. Kommentarer till det?
- Det är kul att höra det och givetvis hoppas jag också att så många som möjligt blir kvar. Det laget som var visade ju hur bra det kunde vara och jag trivdes väldigt bra med alla grabbar. Ju mindre antal spelare som vi behöver byta ut ju bättre är det, tycker jag.

Hur tycker du att man bör fundera när man ska ställa en målsättning för nästa säsong?
- Det är givetvis svårt, men det finns ett streck efter grundserien som gör att man kan spela vidare. Tycker det är fel att sikta på något annat än att ta sig över det strecket. Samtidigt är vi färska som klubb på den här nivån, för att kunna bygga vidare så krävs det ju att man hittar en kontinuitet och stannar kvar i ligan. Fast någonstans vill man spela de där sista matcherna som vi gjorde nu i MECA Hockey Race, det är väl det enda man kan sikta på i mina ögon.

Tack så mycket Danne, vi ses i Plivit Trade Hallen i höst!
- Ja det här ska bli kul!

Övriga spelare som har skrivit på kontrakt för säsongen 2017-18:

  • Emil Georgsson,
  • Pierre Gustavsson,
  • Emil Wahlberg,
  • Andreas Frisk
  • Joacim Hedblad.