Spelarnytt: Marcus Westfält 19 lånas in från Brynäs till Västerviks IK över hela säsongen!
Publicerad: 2019-07-29
Spelarnytt
Under måndagen stod det klart att Brynäs talangfulle nittonårige NHL-draftade center Marcus Westfält spelar med Västerviks IK i HockeyAllsvenskan 2019-20 genom ett säsongslån. Westfält, som ursprungligen kommer från Vallentuna utanför Stockholm, spelade redan som sjuttonåring 31 SHL-matcher i Brynäs och året efter ytterligare 19 SHL-matcher i Brynäs senaste säsongen. Lika många matcher spelade han som utlånad till Karlskrona HK i HockeyAllsvenskan under 2018-19.

Marcus Westfält är en storväxt center (191 cm/92 kg) som föddes år 2000 i Stockholm och inledde sin hockeybana i Vallentuna BK norr om staden. Efter framgångar som bland annat tog honom till en finalförlust med TV-pucklaget för Stockholm Nord fick han också chansen i U16-landslaget 2015-16.

Därefter började Marcus på hockeygymnasiet i Gävle hos Brynäs IF och han hade två poängmässigt framgångsrika juniorår och a-lagschanser i klubben som gav ytterligare juniorlandslagschanser, med både guld i inofficiella U17-VM 2016 och brons i både Hlinka Memorial Trophy och J18-VM säsongen efter.

Senaste säsongen kombinderade Marcus spel i både Brynäs a-lag (1 poäng på 19 matcher) i SHL och J18 Superelit (10 poäng på 12 matcher), med utlåning till Karlskrona HK i HockeyAllsvenskan (2 poäng på 19 matcher).

Marcus Westfält draftades i sjunde rundan av Philadelphia Flyers förra året, "han är en storväxt center som spelar smart hockey och fattar bra beslut på banan", sa Flyers om sitt draftval då.

- Vi är glada över att Brynäs låter oss låna Marcus nästa säsong. Marcus är en riktigt spännande center som känns väldigt roligt att vi får chansen att utveckla över nästa säsong, säger Västerviks IK:s sportchef Emil Georgsson, som fortsätter:

- Marcus har trots sin ringa ålder mycket erfarenhet av seniorhockey på hög nivå. Vi ser honom som en bra förstärkning i vår trupp som nu är färdig för säsongen 2019/20.

I och med säsongslånet av Marcus Westfält har Västerviks IK spikat säsongens trupp i HockeyAllsvenskan.

- Vi är tillfreds med den trupp vi fått ihop. Den känns spännande och utvecklingsbar. Det känns som vi har en konkurrenssituation på alla positioner, säger Emil Georgsson.

Andreas Frisk lämnar Västerviks IK

Det innebär att en spelare från de tre senaste årens VIK-trupper inte kommer att fortsätta i klubben, nämligen veteranbacken Andreas Frisk. 35-årige Andreas, som inledde förra säsongen som lagkapten i Västerviks IK, fick större delen av senaste säsongen förstörd av en ryggskada och han erbjuds nu inte förlängt kontrakt med klubben.

{!A}

- Vi har haft en dialog med Frisken sen i slutet av förra säsongen och vi har följt hans rehabiliteringsarbete som han har skött exemplariskt. Nu valde vi att gå vidare med andra alternativ. Andreas är en fantastisk spelare och person och vi är tacksamma över hans tre säsonger i Västerviks IK. Vi vill önska honom lycka till i framtida hockeyäventyr, säger Emil Georgsson om situationen med Andreas Frisk avslutande.

Kontrakterade spelare för säsongen 2019-20:

21 Victor Öhman, forward, 27 år,

47 Henrik Malmström, back, 20 år,

44 Erik Ullman, back, 21 år,

58 Kim Johansson, back, 20 år,

7 Niklas Folin, back, 25 år,

70 Jacob Bjerselius, center, 20 år,

88 Ken Jäger (SUI), forward, 20 år,

65 Victor Wänghult, forward, 23 år,

90 Samuel Ward, målvakt, 24 år, ny från Sparta Sarpsborg i Norge,

79 Adrian Elefalk, forward, 19 år, ny från Brynäs IF i SHL,

16 Anton Sundin, back, 19 år, ny från Frölunda J20,

40 Erik Aterius, forward, 20 år, ny från Leksands IF,

20 Peter Krieger (USA), center, 25 år, ny från University of Minnesota-Dulut i USA,

13 Jake Randolph (USA), forward, 25 år, ny från Jacksonville IceMen i USA,

30 Ádám Vay (HUN), målvakt, 25 år, ny från DVTK Jegesmedvék i Slovakien,

26 Darren Nowick (USA), forward, 27 år,

49 Oskar Pettersson, forward, 20 år, ny från MODO Hockey,

73 Alexis Binner, back, 20 år, ny från University of Maine i USA,

14 Erik Gustafsson, back, 26 år,

8 Adam Plant (CAN), back, 24 år, ny från Milwaukee Admirals i USA,

46 Erik Nyström, forward, 25 år, ny från IK Pantern,

19 Rob Bordson (USA), center, 31 år, ny från Dornbirner EC i Österrike,

28 Emil Alba, forward, 21 år,

9 Marcus Westfält, center, 19 år, säsongslån från Brynäs IF.

Läs mer om Lagbygget 2019-20 i Västerviks IK

Marcus Westfälts spelarprofil på Eliteprospects:

Conny Pettersson