VIK föll efter straffar mot AIK
Publicerad: 2018-01-07

VIK föll i lördagseftermiddagens match mot AIK på straffar. Matchen slutade 1-1 efter tre spelade perioder plus fem minuters sudden death och var därför tvungen att avgöras på straffar. Där drog AIK det längsta strået och matchvinnare blev Eric Castonguay.

Första perioden

Det var en härlig inramning denna lördag i Plivit Trade Hallen med två sjungande klackar. AIK hade ett bortafölje på cirka 100 personer och rödblåa fans var både månghövdade och högljudda.

Matchen började ganska jämnt där båda lagen skapade sina lägen till att göra något mål. VIK fick emellanåt ganska bra tryck i gästernas zon.

Gästerna stack – när man mer trodde VIK snart skulle sätta första målet – upp i en kontring där Joakim Thelin på kanten snyggt sätter dit 1-0 till AIK.

VIK skulle få med 25 sekunder kvar av perioden chans till att kvittera innan pausvila när man får både sitt och matchens första powerplay. Tyvärr lyckas man inte, i en period där man VIK vinner skotten klart med 16-7 men 1-0 till AIK.

Andra perioden

Den andra perioden skulle VIK komma ut starkt och sätta en hård press på AIK. Hela Plivit trade Hallen trodde VIK kvitterat när Alexander Wiklund fått en fin passning av Joacim Hedblad. Men desvärre tar pucken i stolpen. Det skulle dock inte gå allt för länge innan kvitteringen skulle komma, redan innan nästa avblåsning när videogranskning skulle visa att pucken aldrig var inne löste sig frågan av sig själv.

Kalle Östman skulle ta saken i egna händer sedan han brutit en passning i egen zon och iscensatte en blixtrande kontring som han avslutade snyggt själv.

Därefter var VIK ytterst nära att göra 2-1, när Joacim Hedblad träffade stolpen. VIK har i den här delen av matchen riktigt bra energi. Matchen går dock till pausvila med 1-1 på resultattavlan.

Skott: 7-7.

Tredje perioden

Den tredje perioden skulle bli AIK:s bästa i matchen där man skapar ett helt annat tryck i Västerviks zon. Jonas Fransson som var tillbaka i kassen efter att vaktat båsdörren ett par matcher fick kliva upp stort i VIK målet.
Ju längre perioden gick så kunde VIK utjämna spelet och matchen slutade oavgjort efter full tid.

Skott: 7-10.

Övertid

I sudden death skulle VIK åka på en utvisning vilket gjorde att AIK fick chansen att avgöra matchen i powerplay efter att Oskar Svanlund visats ut för en hakning. VIK försvarade sig mycket bra och höll undan.

Skott: 0-3.

Straffar

Matchen fick avgöras på straffar. Där lyckades bara Kalle Östman och Eric Castonguay göra mål. Skillnaden var att Eric Castonguay satte två straffar, medan Östmans andra gick i stolpen och därmed 2 poäng till AIK.

Analys

En jämn hockeymatch inför mycket folk på läktaren. VIK var bättre vissa delar av matchen med AIK hade sina stunder där man var bättre. Att det blev oavgjort efter full tid var rättvist. Att AIK sen vann på straffar berodde på att Eric Castonguay var väldigt kylig i straffläggningen.

I VIK var det många som gjorde ett gott dagsverke. Tycker att Jonas Fransson i målet visade upp ett riktigt bra målvaktsspel. Bland backarna tycker jag den nye backen Filip Hedberg visade att han har kvaliteter. Bland forwards tycker jag Christopher Fish och Kalle Östman sticker ut lite extra. Även Joacim Hedblad gör en bra match där han sliter hårt. Synd att han inte får sätta dit någon puck bara.