Matchrapport: Seger mot Almtuna i den hyperviktiga sexpoängsmatchen!
Publicerad: 2020-02-01
VIK vinner fredagens viktiga match mot Almtuna med 4-3 inför storpublik (2134 personer!) i Plivit Arena. Stor matchvinnare blev Emil Alba med sina två mål. I och med segern tog man viktiga poäng i bottenstriden, samtidigt som man är bara tre poäng ifrån slutspelsserien mot SHL.

Sammanfattning

Första perioden

VIK började matchen riktigt bra. Man spelade en fartfylld hockey och Almtuna fick mest inrikta sig på att försvara sig.

Hemmalaget fick mycket energi av en högljudd hemmapublik, som verkligen bjöd upp till en härlig inramning denna VIK-kronankväll.

VIK skulle också göra matchens första mål – fullt rättvist i powerplay – efter halva perioden när Emil Alba trycker in en retur.

{!M}

Emil Alba gratuleras av Darren Nowick och Rob Bordson efter 1-0-målet, foto: Ilkka Ranta / Frilansfotograferna

Där och då får VIK ännu mer energi av målet och man bosätter sig i Almtunas zon. Desvärre blir det inga mer mål för hemmalaget i första perioden och man går på paus med en skör 1-0-ledning.

Skott: 16-4.

Andra perioden

VIK börjar även den andra perioden som man avslutade den första: med stort spelövertag.

Almtuna skulle dock ganska ologiskt kvittera till 1-1 efter ett riktigt snyggt hockeymål. Målskytt är Mattias Granlund.

Gästerna från Uppsala får energi av målet och utjämnar spelet där VIK:s fina inledning kommer av sig.

Det skulle dock inte bli fler mål i andra perioden, därmed är matchens avgörande helt öppet inför sista perioden.

Skott: 14-7.

Tredje perioden

VIK skulle få en bra start på tredje perioden när man tidigt får chansen i powerplay. Strax efter spel fem mot tre sitter också 2-1-pucken, när Erik Ullman stänker dit den.

Matchminuten efter utökar VIK ledningen till 3-1 genom inlånande Tim Wahlgren, som gör snyggt mål i en snabb spelvändning.

{!N}

Tim Wahlgren jublar med lagkamrater och fans efter hans snygga 3-1-mål, foto: Ilkka Ranta / Frilansfotograferna

Almtuna skulle dock inte vika sig utan kan kort därefter reducerar Oscar Pentler. Almtuna gör match av det igen med ställningen 3-2.

VIK har ganska bra koll på läget till matchens sista två minuter när man drabbas av en utvisning. Almtuna får möjligheten att spela sex mot fyra med utplockad målvakt.

Det skulle dock Emil Alba utnyttja när han kan slå in 4-2 i öppen kasse.

Almtuna får dock ytterliggare kontakt när gamle Vimmerby- och Oskarshamnsbekantingen Hampus Harlestam sätter 4-3 i spel sex mot fem med 33 sekunder kvar. Reducering återigen och tryck ända fram till slutsignalen.

Med fyra sekunder kvar åker Kim Johansson på en utvisning för att han fördröjt spelet och Almtuna lyckas komma till ännu ett giftigt skott innan tutan dånade i Plivit Arena. VIK lyckas ändå hålla undan och vinna denna viktiga match.

{!L}

Skott: 7-11, totalt 37-22.

Analys

VIK gör en bra match och sett över hela matchen vinner man fullt rättvist. Att det blir så spännande beror nog att man tyvärr slappnar av emellanåt och släpper in några enkla mål.

I och med segern hakar man på i kampen om topp åtta där det endast är tre poäng efter nu.

Matchfakta

Västerviks IK - Almtuna IS 4-3 (1-0, 0-1, 3-2)

1-0, 11:13: Emil Alba, ass Rob Bordson & Adam Plant (PP1)

1-1, 27:33: Mattias Granlund, ass Tobias Liljendahl & Victor Aronsson

2-1, 44:07: Erik Ullman, ass Rob Bordson & Darren Nowick (PP1)

{!O}

VIK:s ungdomsverksamhet visade upp sig under andra pausen, här med C- och D-pojkar, foto: Ilkka Ranta / Frilansfotograferna

VIK arrangerade vårens VIK-kronanmatch, 140 företag och hundratals privatpersoner var med och betalade allas entré med totalt 213 kronor per åskådare!

{!D}

VIK ligger kvar på elfte plats, men nu endast tre poäng efter Karlskrona på åttondeplatsen. Dessutom är avståndet ner till Almtuna på tolfte platsen nu fyra poäng, istället för en poäng som det var före nedsläpp. Avståndet till nästa motståndare Kristianstad – med en match mindre spelade – på trettondeplatsen är åtta poäng.

VIK-TV

{!K}

Highlights från matchen från C More

{!E}

Jubel i omklädningsrummet och intervjuer med målskyttarna Oskar Drugge och Lukas Wernblom

Stillbilder från matchen

{!F}

Massmedias artiklar om matchen

Västerviks-Tidningen: "Så var VIK:s hemmamatch. Vi liverapporterade från den dramatiska matchen" - endast för tidningens prenumeranter

Västerviks-Tidningen: "Storpublik i Plivit arena fick se VIK hålla undan. Jakten på en slutspelsplats fortsätter efter blytung seger mot Almtuna" - endast för tidningens prenumeranter

Västerviks-Tidningen: "BETYG: 'Är alltid farlig med puck' Här är Sportens tre favoriter från matchen mot Almtunaf" - endast för tidningens prenumeranter

Dagens Västervik: "VIK vann högdramatisk nyckelmatch inför storpublik

Dagens Västervik: "Tvåmålsskytten tror på slutspel: 'Upp till oss själva hur mycket vi vill det'" - med Emil Alba-intervju

Dagens Västervik: "Segerjublet satt långt inne – lånespelaren nätade: 'Hoppas han blir kvar'" - med Mikael Johansson-intervju

Sveriges Radio P4 Kalmar: "Västerviks IK vann inför storpublik" med Emil Alba-intervju

Sveriges Radio P4 Uppland: "Almtuna förlorade mot Västervik" med Hampus Harlestam-intervju

Hockeysverige.se: "Stjärnmålvakten glänste igen – räddade 43 skott och höll nollan"

Hockeynews.se: "HA-svepet: Målexplosion, målvaktsinsats av högsta klass och retrotröjor"