Matchrapport: VIK vann borta mot Vita Hästen med 4-5
Publicerad: 2019-09-11
I näst sista träningsmatchen innan serien drar igång nästa vecka kunde Västerviks IK inkassera en ny vinst, försäsongens femte, när när man vann med 5-4 mot Vita Hästen på bortaplan i Himmelstalundshallen i Norrköping på onsdagskvällen. Emil Alba blev tvåmålsskytt och hela fyra poäng kom från Victor Wänghults klubba. Med Victor Öhman som tredje länk stod trion för imponerande 10 poäng denna kväll.

Sammanfattning

Period ett

Västerviks IK börjar lite trevande, Vita Hästen har mer puck och visar lite mer vilja. VIK kommer dock ganska snart in i matchen och spelar riktigt bra, framför allt försvarsspelet.

VIK får matchens första PP och det utnyttjar man genom att göra 0-1 genom Emil Alba, efter fint förarbete av Victor Öhman och Victor Wänghult.

Drygt fyra minuter senare är det riktigt nära 0-2 när pucken dansar på mållinjen, men försvaret får till slut undan pucken. Det hela börjar med att en Hästenspelare slår en indianare som ställer till det i Vita Hästens försvarszon.

Minuten senare är det nära en kvittering, men Patrik Blombergs styrning tar i stolpen.

11:44 är det Vita Hästens tur att spela PP. Bäst chans får VIK när Peter Krieger får ett bra läge framför Masiello i Hästen målet. Inget mål, men pucken tar illa på målvakten som får bryta matchen.

15:11 är det VIK som återigen får spela PP och det tar bara nio sekunder innan pucken sitter i krysset efter ett slagskott från Victor Öhman. Riktigt vackert mål!

0-2 efter första perioden är helt rättvist. VIK kommer till bättre avslut och man försvarar sig också bättre än hemmalaget. Skott: 8-5

{!C}

Period två

VIK började andra perioden i numerärt överläge, men utan att göra något mål. Efter cirka sju minuter får hemmalaget en ny chans i PP, men VIK kan städa av utvisningen.

11:05 utökar VIK ledningen till 3-0 och det är Victor Wänghult som rundar målvakten. Wänghult lägger in pucken snyggt i mål från bakom förlängd mållinje.

Med cirka fem minuter kvar av andra perioden drar VIK på sig en utvisning. Helt plötsligt får Vita Hästen fart på benen och plockar fram ett bra PP. Det blir en klar tempohöjning sista fem minuterna. Skott: 12-5

{!D}

Period tre

Vita Hästen börjar tredje perioden bra och redan efter en minut kommer 1-3-reduceringen.

Sex minuter senare utökar VIK sin ledning till 1-4 genom hete Emil Alba. Han gjorde sitt andra mål när han skjöt mellan benen på målvakten och ut genom nätet. Efter videogranskning i ett spelavbrott blev målet sedan godkänt.

Hemmalaget får in två reduceringar fram till 3-4, varav det ena kom till efter en tavla av VIK-målvakten Ádám Vay på en lös lyftning.

14 sekunder efter 3-4 kunde dock Jake Randolph styra in 3-5, innan Marcus Eriksson kunde fastställde slutresultatet 4-5 med 1,1 sekund kvar av matchen.

Analys

Efter en seg start tog sig matchen de sista 25 minuterna, då spelet blev lite bättre med högre fart från båda lagen.

VIK vinner ändå rättvist, trots att det blev lite många mål i baken i slutperioden.

Totalt sett gör VIK en riktigt bra match, med tanke på att man bara kom till spel med fem backar och forwardspelaren Marcus Westfält som vikarierande back.

Henrik Malmström, Erik Ullman och Adam Plant saknades bland backarna. Saknades gjorde även forwarden Rob Bordsson av okänd anledning. Förhoppningsvis kan någon av den kvartetten spela på fredag.

Västerviks IK tar emot Tingsryd i fredagskvällens genrep inför seriestarten. Matchstart klockan 19:00, biljett köper du endera här på webbsidan, eller i biljettkassan före nedsläpp.

Kan du inte komma till ishallen så sänder VIK-TV matchen med pay per view, sändningsstart klockan 18.45. Mer information om ppv-sändningen här.

{!E}

Matchfakta

4-5 (0-2, 0-1, 4-2)

0-1, 05:04: Emil Alba, ass Victor Wänghult & Victor Öhman (PP1)

0-2, 15:20: Victor Öhman, ass Victor Wänghult (PP1)

0-3, 31:05: Victor Wänghult, ass Emil Alba

1-3, 41:00: Jens Hellgren, ass Jesper Samuelsson

1-4, 47:20: Emil Alba, ass Victor Öhman & Victor Wänghult (PP1)

Individuell spelarstatistik

Victor Wänghult, 4 poäng (1 mål + 3 ass)

Emil Alba, 3 poäng (2 mål + 1 ass)

Victor Öhman, 3 poäng (1 mål + 2 ass)

Jake Randolph, 1 poäng (1 mål)

Alexis Binner, 1 poäng (1 ass)

Ádám Vay: 29 räddningar, 87,88 % SVS, 4 insläppta mål

Fullständiga matchfakta Stats Swehockey

Läs allt om Västerviks IK:s försäsongsmatcher inklusive matchfakta, poäng- och målvaktssiffror här