Svenska Spel

Intervju med fystränare Anders Dahl

Publicerad: 2017-08-09 07:48

Hemsidan tog ett snack med Anders Dahl som hållit i försäsongsträningen.

Du har även i år haft hand om försäsongen där du drillat grabbarna för att komma så väl förberedda som möjligt till issäsongen. Hur har det sett ut i år?

Tycker det har sett bra ut. Vi har nu senaste veckan genomfört tester av olika slag med goda resultat. Det vittnar om att både vi som har tränat tillsammans i Västervik samt de som kommer utifrån har gjort ett gott jobb.

Har ni ändrat något i upplägget i år gentemot tidigare år?

Det blir alltid lite ändringar från år till år men någon markant skillnad på upplägget är det inte. Vi har lagt in lite mer prehab (förebyggande) i varje pass denna säsong, för att försöka skapa balans i kropparna, då det är slitsamt, tungt och vissa muskelpartier jobbar lite hårdare än andra.  Sen brukar jag alltid försöka ha några nya övningar på lager när vi startar en ny försäsong. Vi strävar ju hela tiden efter att försöka lyfta det en liten nivå till. Vi är fortfarande nya på den här nivån där de flesta har det som sitt yrke men vi försöker få till något bra med små medel genom en mix av individuell och gemensam träning. Tyvärr kan vi inte ha alla på plats, pga det ekonomiska, vilket är synd men de som har varit här har krigat på bra och de andra har bevisligen gjort detsamma.

Hur är upplägget? Har alla spelare individuella träningsscheman man följer och så träffas ni några gånger i veckan för gemensamma pass?

Tittar vi på grabbarna som har tränat här i Västervik så finns det ett förslag till den individuella delen men jag tror också hårt på att grabbarna får möjlighet att styra sig själva. Ska du träna nästintill dagligen, även dubbla pass vissa dagar, så blir det ofta sämre om de ska vara styrda hela tiden men givetvis har vi en dialog och diskuterar vid behov upplägg och övningar. Här kan jag också se en stor skillnad de sista åren, att det har blivit mer seriöst med den individuella träningen hos grabbarna.

Sett till den gemensamma delen av träningen så har vi träffats tre gånger i veckan. Här ligger fokus på ren kondition/syreupptagning, snabbhet, spänst, hoppstyrka, bål/nacke,  prehab med mera. Här försöker vi täcka in allt som är lite knepigare att få till själv och som kanske inte alltid är världens roligaste att utföra utan tvärtom ganska smärtsamt och tungt. Då är det lättare när man har andra att sparra med/mot samt att det blir lite svårare att “vika ner sig”. Grabbarna ska ha en stor eloge för sitt slit men också för den härliga gemenskapen som finns då de pushar varandra på ett bra sätt när det är tunga pass. Vi får också ofta in lite garv och skönt mal i våra pass och det tror jag stenhårt på som ingrediens i den tunga träningen.  

Ni har som sagt haft tester för att se hur spelarna ligger till? Är det någon i så fall som sticker ut och ligger i topp?

Egentligen så testar jag av grabbarna mer eller mindre hela tiden i den ordinarie träningen. Jag har vissa referenspass/övningar som jag “synar” killarna i. Här har jag koll på tider med mera och ser då kontinuerligt hur vi ligger till. Nu kan vi som sagt inte ha full trupp på plats hela vår/sommaren och då kan enstaka tester snabbt berätta vad vi har för status på killarna. När det gäller killar som sticker ut så vill jag framhäva Pierre “PG” Gustavsson. Han har tränat enormt seriöst i flera år nu och är idag fantastiskt genomtränad. Vi har också fått in flera killar utifrån som jag tror kommer att hjälpa till att lyfta nivån ytterligare gällande träningen “off-ice” under issäsongen vilket är enormt viktigt när vi pratar hockey på yrkesnivå.  

Kommer du hålla i fysen även under säsongen?

Ja det kommer jag att göra men har även ett jobb vid sidan av så upplägget blir lite annorlunda. Vi skiftar dock fokus en hel del och fokuserar mer på att hålla spelarna i speldugligt skick. Det är slitsamt för kropparna och vi får försöka hålla balansen rent muskulärt så bra det går. Vissa skador kan man tyvärr inte skydda sig mot men mycket kan man göra för att inte “gå sönder” bara för att man inte tål belastningen av all isträning, fys samt matchande.     

Vad tror du om VIKs chanser den kommande säsongen att lyckas efter den helt osannolika fjolårssäsongen där man överraskade hela hockey Sverige?

Ja det var en jä... säsong faktiskt och som sagt, många blev nog förvånade över lagets framfart! När det gäller årets säsong så tror jag att det är viktigt att nollställa sig och återigen gå in med en enorm ödmjukhet inför uppgiften att prestera dag in och dag ut på denna nivå. Vi vet att vi inte har faciliteterna samt de ekonomiska resurserna som många andra lag utan får göra det på vårt sätt. Hela tiden, utefter våra förutsättningar, sikta på att göra ett så gott jobb som möjligt på och vid sidan av banan.

Vad säger du om årets lag?

Såklart svårt att säga då det byts ut en hel del spelare men bra att stommen är intakt. Killarna som är kvar är ju inte bara bra hockeyspelare utan härliga personer med ett sunt tänk. Enormt viktigt för att behålla fötterna på jorden. Sen är min direkta känsla att grabbarna som kommer in som nya passar in fint. Om vi fortsätter på den inslagna vägen och strävar efter att ta små kliv hela tiden kan vi nog vara med och jävlas under många år med lag som har en betydligt större plånbok än vad vi har.     

Tack för svaren så önskar jag dig en trevlig avslutning på sommaren!

Tack detsamma!

 
Robin Jillehed
 

Copyright © 2016-2018 Västerviks IK

Telefon: 0490-18230

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB