Matchrapport: Straffvinst borta mot Björklöven
Publicerad: 2019-10-15
Matchrapport
Stark vinst borta mot serieledarna Björklöven efter straffar på onsdagskvällen. VIK hade ledningen med 3-1 efter cirka halva matchen, men Björklöven kunde reducera och kvittera innan andra periodens slut. Straffhjälte blev Ken Jäger, men även Samuel Ward var stabil i målet. Alexis Binner, Peter Krieger och Adam Plant var de övriga målskyttarna.

Sammanfattning

Första perioden

Matchens första farliga chans var det Björklöven som fick redan i första anfallet men skottet tar i utsidan av buren.

Efter drygt fem minuters spel tar VIK ledningen när Alexis Binner lägger pucken på mål som smiter in mellan benen på målvakten. VIK står upp bra första minuterna.

{!E}

8:22 drar VIK på sig första utvisningen i matchen och drygt en minut in i den kvitterar hemmalaget med snyggt skott i krysset bakom en chanslös Samuel Ward i VIK-målet.

Efter drygt halva perioden tar VIK tillbaka ledningen genom Peter Krieger som tar tillvara på ett passivt försvarsspel av Björklöven.

{!F}

Efter drygt 13 minuter får VIK spela i numerärt överläge och det är nära att Emil Alba kan trycka in 3-1, men Joe Cannata kan hålla tätt den gången.

Nära kvittering med drygt två minuter kvar men pucken går utanför.

VIK gör en riktigt bra första period och är det bättre laget. Skott: 3-10

Andra perioden

VIK får spela PP direkt i upptakten av andra perioden men det spelet hade mer att önska. Bästa chansen skapade Björklöven. Lite senare har hemmalaget ytterligare ett bra läge men där gör Samuel Ward en bra räddning.

Det var nära att Alex Hutchings blev fri med VIK:s målvakt efter en missad tackling av en VIK-spelare, men Niklas Folin gör en klockren brytning.

{!D}

Efter drygt halva perioden får VIK ett nytt powerplay och det utnyttjar man den här gången. Erik Ullman lägger över pucken till backkollegan Adam Plant som gör sitt första mål i VIK och det står 1-3 på tavlan. Assist även till Lukas Wernblom som är het i poängprotokollet sedan ankomsten till Västervik, med tre poäng på fyra matcher.

{!J}

Efter 14:05 är det Björklövens tur att spela PP och tyvärr kan man utnyttja det och reducera till 2-3, målskytt Alex Hutchings.

Tyvärr kan hemmalaget även kvittera med dryga minuten kvar att spela. Efter lite VIK-slarv runt målet så blir Fredric Andersson fri framför målet och kan slå in pucken bakom Ward.

Lite anmärkningsvärt är tekningsprocenten i andra perioden. Den vann VIK med 80-20! Första halvan var ganska jämn men tycker att hemmalaget tar över mer och mer. Skott: 8-11.

Tredje perioden

Tredje perioden börjar med lite avvaktande spel från båda lagen. Man vill inte göra något misstag som resultera i baklängesmål. Björklöven skakar fram ett riktigt bra läge i mitten av perioden där Ward får göra en riktigt vass räddning. Även VIK skapar bra chanser, bland annat har Niklas Folin ett lurigt skott som Cannata kan styra undan.

VIK drar på sig ett par utvisningar så Björklöven får spela fem mot tre i cirka en och en halv minut, men man reder ut det hela med ett bra uppoffrande försvarsspel från samtliga.

VIK får också ett par chanser i slutet att spela PP, men man får inte till avsluten riktigt som man vill.

Med cirka 15 sekunder kvar är det nära att det snöpliga slutet från AIK-matchen upprepas men Samuel Ward lyckas freda sitt mål. Tredje perioden blir mållös och ordinarie matchtid slutar 3-3.

Förlängning

{!G}

I sudden drar VIK på sig en ny utvisning som man dödar på ett bra sätt.

Straffläggning

Matchen fick avgöras på straffar och där räddade Ward och Cannata allt innan både Lukas Wernblom och William Eriksson satte vardera lags femte straff.

VIK fick sedan avgöra i sjunde straffrundan när Ken Jäger satte sin straff, för övrigt riktig snygg, och Samuel Ward räddade efterföljande straff.

{!H}

Analys

VIK vinner en jämn match på bortaplan mot serieledarna vilket är riktigt imponerande med tanke på hur det sett ut för VIK senaste tiden, frånsett Timråmatchen som också var bra.

Man vinner på att man offrar sig och täcker skott, har en större vilja att vinna matchen och är ruggit effektiva vid tekningar. Lukas Wernblom förlorade bara två tekningar!

Riktigt bra målvaktsspel också av Samuel Ward.